Koti turvalliseksi liikkuvalle lapselle


Heinäkuussa emme ole juurikaan viettäneet aikaa kotona, joten tämä asia on roikkunut nyt tehtävälistalla tovin jos toisenkin. Heinäkuussa matkustimme pohjoiseen ja palattuamme alkoi tukalaakin tukalampi hellejakso, joka on pakottanut meidät hakeutumaan muualle, kuin oman kodin rauhaan. Tänä viikonloppuna veimme kuitenkin menninkäisen hoitoon ja otimme itseämme niskasta kiinni. Ihme vielä, että selvisimme pikku remontista (kuten uusien kylpyhuoneen kaappien ja johtokourujen asentamisesta) tulikuumassa hikiluolassamme ilman riitoja😊 Itse pääsin vielä nauttimaan pois heittämisen riemusta, kun oli taas syytä käydä kaikki laatikot ja muut tavaransäilytyspaikat lävitse ja hankkiutua eroon turhasta roinasta!

No joka tapauksessa, tässä pieni lista, mitä jokaisen pienen vauvan vanhemman olisi vähintäänkin hyvä huomioida omassa kodissaan.

ü  TALLETA PUHELIMEEN MYRKYTYSTIETOKESKUKSEN NRO 09 471 977 ja myrkytystietokeskuksen nettisivuilta voi käydä lukaisemassa vähän infoa muutenkin! Käy ostamassa varuiksi lääkehiiltä kotiin.



ü  Tutustu vauvan ja pienen lapsen ensiavun antoon. Kirjoita vaikka ohje ylös, helpottaa tosi paikan tullen, kun ei paniikissa tarvitse alkaa miettimään miten se homma meni.



ü  Korjaa kaikki pesuaineet, lääkkeet, vitamiinit, teräaseet(sakset, puukot jne.) yms. pois lapsen ulottuvilta. Kaupoissa ja lastentarvikeliikkeussä myydään oviin esimerkiksi turvasalpoja. Asensimme omassa kodissa kahteen kaapinoveen sellaiset. Säilytä pesu- ja puhdistusaineet alkuperäispakkauksissa, niin voit vahingon sattuessa tietää mitä ainetta on joutunut lapsen ulottuville ja mitä aine sisältää.



ü  Laske pinnasängyn pohja alemmas lapsen motoristen taitojen harjaantuessa, ettei lapsi esimerkiksi seisomaan noustessaan pääse tipahtamaan sängystä.



ü  Tsekkaa onko huonekasvisi myrkyllisiä! Ja itse vielä tarkistin sijoittelun niin, ettei ruukut pääse putoamaan vauvan päälle.



ü  Jos kotona on portaita, kannattaa asentaa portit.



ü  Säilytä pienesineet joihin liittyy tukehtumisriski poissa vauvan ulottumattomista.



ü  Huomio lelujen käyttöönottoikä ja katso ettei niistä irtoile osia. Tsekkaa lelujen kuntoa ja hävitä rikkinäiset lelut. Pese toisinaan lelut.



ü  Katso, ettei missään roiku ylimääräisiä naruja, hihnoja yms. joihin voi liittyä kuristumisriski!



ü  Älä jätä lasta ja esim. kylpyvettä hetkeksikään vahtimatta. Lapsi voi hukkua nopeasti jo muutaman sentin korkuiseen veteen.



ü  Älä säilytä muovipusseja lasten ulottuvilla, niihin liittyy tukehtumisriski.



ü  Tarkista, että pistokkeet ja pistorasiat ovat lapsiturvallisia. Me peitimme ylimääräiset pistokereijät niille tulpilla.



ü  Tarkista, että uunissa on lapsilukko.



ü  Vältä isojen pöytäliinojen käyttöä, ettei lapsi vedä niitä ja mahdollisia pöydällä olevia tavaroita päälleen.



ü  Kiinnitä seinään tai poista kodista esineet (lipastot, hyllyt, lattialamput yms.) jotka voivat kaatua vauvan päälle hänen ottaessa niistä tukea. Ei ole yksi tai kaksi lasta jotka ovat vahingoittaneet itseään esim. ikean lipastolla.



ü  Käytä tarkoitukseen sovellettuja valjaita turvakaukalossa, korkeilla tuoleilla, rattaissa.



ü  Huonekalujen teräviä kulmia voi suojata pehmusteilla.



ü  Älä jätä vauvaa yksin sohvalle, hoitopöydälle tai muuhun paikkaan, josta hän voi pudota!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...