Kiinteiden ruokien aloittaminen


Kiinteiden ruokien maistatusta suositellaan aloitettavan 4-6kk iässä. On olemassa ihan järkeenkäyvän oloista tutkimustietoa siitä, että maistattaminen ennen 6 kuukauden ikää on saattanut vähentää allergeeneja. Toisaalta, monet puhuvat myös 6 kuukauden täysimetyksen puolesta.

Kiinteiden aloitus ei suinkaan tarkoita, että nyt loppui tissin syöminen ja kertarysäytyksellä vaihdetaan äidinmaito ihmisten ruokaan. Ei, kiinteisiin tutustuminen aloitetaan maistattamalla ja pikku hiljaa annoskokoa kasvatetaan. Äidinmaito tai korvike on vauvan ensisijainen ravinnonlähde aina jopa vuoden ikään saakka. Ja WHO suosittaa imettämään jopa 2 vuotiaaksi saakka.

Kiinteän ruuan tarjoamisen äärellä on taas pieni ensikertalaisäiti hämillään. Tarjolla on jos jonkinmoista tyyliä tehdä tämä asia. Tämä on myös keskustelun aihe mihin ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä sitä ja asia saattaa tuoda äitipiireissä mielipiteitä laidasta laitaan. Itselleni on yhdentekevää miten kukakin tämän asian hoitaa ja milloin. Minua kiinnostaa vain se, kuinka itse asian hoidan.

Meillä kiinteiden maistattaminen aloitettiin hieman neljän kuukauden merkkipaalun jälkeen. Ensin olin miettinyt täysimetystä puolen vuoden ikään. Neuvolastakin sanottiin, ettei minulla ole kiirettä asian suhteen, mikäli niin koen, sillä pikkuinen kasvaa hyvin rintamaidollakin. Tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin, koska pikku menninkäisen vatsantoiminta on kovin hitaan puoleista, noin kerran puoleentoista viikkoon. Toivon kovin kiinteiden aloituksen vaikuttavan tähän lisäävästi. Näin se onkin tehnyt. Nyt hän voi kakkailla jopa kolmesti viikossa😊 Tämä puolestaan helpottaa yöunia, sillä yölliset vatsanväänteet ovat jääneet vähemmälle.

Toinen asia mihin toivoin muutosta, oli yösyöttöjen määrä. Sehän oli ihan aluksi jopa nollassa. Siitä on kuitenkin pikku hiljaa menty runsaampaan suuntaan ja neljän kuukauden hulinoiden yhteydessä tuntui, etten juuri muuta yöllä tehnytkään kuin imettänyt tai muutoin hyssytellyt levotonta lasta. Tietenkään tämä ei pidä paikkaansa. Mutta kun nollan kerran jälkeen kertoja olikin kolme tai neljä tai viisi, tuntui se valtavalta. Vaikka maisteluannokset ovatkin pieniä, niin yösyötöt ovat taas vähentyneet yhteen tai joskus kahteen kertaan. Toki voihan olla, että pahimmat hulinatkin ovat jo historiaa.

Meillä maistellaan kolmesti päivässä. Lounaalla ja päivällisellä juures- tai vihannessosetta ja iltapalalla hedelmää (tällä hetkellä neuvolan suosituksesta luumua tai päärynää, jotka perinteisesti liitetään parempaan vatsantoimintaan). Soseet olen tehnyt itse äidinmaitoon jatkaen ja maistellaan aina muutama päivä yhtä ennen kuin vaihdetaan seuraavaan. Näin pysyy perässä, jos jostakin tulee oireita. Ostin myös silikonimuotteja, joissa on juuri sopivan kokoisia pieniä maisteluannoksia, jotta voi tehdä kerralla enemmän sosetta ja laittaa näin valmiita maisteluannoksia pakkaseen. Kätevää! Suosittelen. Ja ellei sitten ole ruoanlaittoihmisiä, niin kaupasta saa valmiina. Nykypäivänä valmisruoissakin on tarjolla jos jonkin sorttista ja luomua ja muuta. Itse tykkään muutoinkin tehdä ruokaa, niin tämä menee tässä samalla. Lisäksi näin ainakin tiedän, ettei ruoassa ole turhia lisäaineita.

Pikku menninkäinen olikin jo muutenkin ollut erittäin kiinnostunut meidän aikuisten syömätouhuista, joten tämä kiinteiden aloitus tuli meillä ihan oikeaan kohtaan. Erilaiset herkut ovatkin maistuneet hänelle hyvin. Kyllähän tämä näin aluksi tuo enemmän vaivaa, kuin täysimetys, mutta joskushan se kuitenkin olisi edessä. Säännöllinen ruokarytmi tuo taas lisää rutiineja arkeen ja tekee arjesta lapsellekin ennustettavampaa.

Suosittelen myös tutustumaan Outi Väisäsen samasta padasta: huippu hyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi -kirjaan sekä Marjut Ollilan simppeliä sormiruokailua -kirjaan. Paljon on kyllä erilaista tietoa lapsen ruokailua koskien. Vielä muistutuksena, kaikkea ei kannata lukea, kuin piru raamattua. Jokaiselle perheelle löytyy oma tapansa toteuttaa tämä. Meillä se on yksi osa sieltä, toinen täältä, kolmas tuolta, sitten sekoitetaan ja ravistetaan ja katsotaan mitä tapahtuu😊 Pääasia on, että lapsi tutustuu monipuolisesti erilaisiin ruoka-aineisiin ja oppii syömään säännöllisesti, terveellisesti ja sopivasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...