Vauva-arki -rakkaudesta lajin helppouteen vai vaikeuteen?


Vauvoja tehdään nykyään yhä vähemmän ja vähemmän. Omassa tuttavapiirissäkin on useita pariskuntia, jotka ovat avoimesti sanoneet, etteivät ole kiinnostuneita lapsien saamisesta. Mikä on mielestäni ihan ymmärrettävää, kuuluinhan itsekin heihin vielä jokin aika takaperin. Maailma on muuttunut paljon siitä, mitä se on aikanaan ollut. Olemme saavuttaneet tiettyjä etuoikeuksia ja mahdollisuuksia, jotka eivät välttämättä aina sovi yksi yhteen perhesuunnittelun kanssa. Lisäksi tuntuu, että vauva-arki kuulostaa ihmisten puheissa vähintäänkin möröltä. Et ikinä nuku, syö lämmintä ruokaa tai käy missään. Vauva vaan huutaa ja kakkaa ja parisuhdekin kuolee alta aikayksikön. Vauva-arki on rankkaa, kaikuvat varoittavat sanat eri suista.
No millaista vauva-arki sitten oikein on? Toki pitää pitää mielessä, että mikä on yhden vauva-arki, ei ole välttämättä toisen vauva-arki. Moni pikku juttu liittyy myös vauvan temperamenttiin ja yksilöllisiin piirteisiin, mutta moniin asioihin voi myös vaikuttaa toistuvilla rutiineilla, koska vauvat ehdollistuvat aika nopeasti. Tämä ei tietenkään päde esimerkiksi koliikkivauvoihin.

Eikä siitä käy kiistäminen, etteikö mukaan mahtuisi sellaisia päivä, kun todella miettii, että en minä ihan tätä tilannut. Tämä on kuitenkin täysin luonnollista, eikä siitä mielestäni tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Kaikilla meillä on huonoja päiviä, vauvoillakin. Suurin osa ajasta meillä kuitenkin on ollut melkoista kuherruskuukautta. Vauva on valloittanut sydämemme, eikä parisuhdekaan vielä natise liitoksistaan. Päinvastoin, olemme olleet melkoisen onnellisia vauvan syntymän jälkeen. Isimies on ollut loistava apu vauvan hoidossa ja ruoka, riittävä lepo ja pienet offtimet vain itselle ilman vauvaa ovat varmistaneet sen, ettei pinna pala aivan joka käänteessä.

Aikainen lintu madon nappaa, on ollut mottoni jo monta vuotta. Olen enemmän aamu, kuin iltaihminen. Nyt vauvan tulon jälkeen tämä asia on joutunut kovalle koetukselle. Alkuun vauva oli enemmänkin yö- kuin päiväeläjä. Ensimmäiset yöt hän viettikin pääasiassa tissillä, ja minä nukuin tuskin yhtään tai sen, mitä nyt imettäessä huomasin torkahtelevani😊 Päivisin yritin sitten nukkua, kun isimies viihdytti jälkikasvua. Eihän siitä juuri mitään tullut.

Ensimmäisen viikon aikana vauvalla ei tuntunut olevan minkäänlaista rytmiä. Eihän vauva juuri muuta tehnytkään, kuin syönyt, ulostanut ja nukkunut. Ihan muutamia hetkiä hän jaksoi valvoa ja pitää seuraa meille. Toisen viikon aikana valveillaolo jaksot alkoivat hieman pidentymään ja kolmannen viikon aikana hän alkoi yhtäkkiä nukkumaan öisin 5-6 tunnin jaksoissa. Ai että kyllä kaksi väsynyttä vanhempaa kiittivät. Nykyään unijaksot vaihtelevat öisin 7-9 tuntia syömättä ollenkaan. Herätäkin hän saattaa vain pikaisesti vatsanpuruihin, mutta nukahtaa heti uudestaan. Alkuun pelkäsin, mitähän meille mahdetaan neuvolassa asiasta sanoa. Mutta täysin lapsentahtisesti tässä on menty, meidän tahti vain on tämä. Ja eivät ne mitään siellä sanoneet, painoa tulee puolet enemmän mitä välttämätöntä, joten tyttö tankkaa itsensä päivisin niin täyteen, että jaksaa yön nukkua😊

Täytyy myöntää, että olemme saaneet nukuttua yllättävän hyvin. Tietenkään nukkumisjärjestelyt eivät menneet, niin kuin me olimme aluksi suunnitelleet. Vauva pinnasänkyyn ja sitten vain heräillään yöllä syömään, kun vauva ilmoittaa. Ehei! Heti aluksi oli selvää, että jos haluamme nukkua, toinen meistä nukkuu vauvan kanssa olohuoneessa ja toinen nukkuu sillä aikaa sängyssä (perhepeti ei ole edes vaihtoehto, sillä me nukumme parvisängyssä). Miksi olohuoneessa? Koska vauva kerta kaikkiaan ähisteli mahaansa niin äänekkäästi (vaikka itse nukkuukin), ettei siinä kukaan muu voinut nukkua. Yleensä silittäminen tai lämpötyyny auttoivat pahimpaan ähistelyyn. Kun vauva nukahti taas sikeään uneen, ähistelykin päättyi. Vauvan kasvettua tämä ähinä on helpottanut melkoisesti, nykyisin nukumme kaikki makuuhuoneessa. Vauva kelarasiassa lattialla, koska jostain syystä on pitänyt sitä turvallisempana kuin pinnasänkyä, ja me omassa sängyssä. Aamuisin siirryn vauvan kanssa olohuoneeseen hääräämään, että isimies saa vielä nukkua, joskus myös isimies ottaa aamuvuoron imetyksen jälkeen ja minä jään nukkumaan.

Päiväunet eivät vieläkään ole oikein säännöllisiä. Pikku menninkäinen olisi mieluusti hereillä vaikka koko päivän, mutta hänen mielentilansa ei kyllä sitä salli. Väsykiukkua yleensä alkaa esiintymään puolen päivän pintaan, mutta kun ei vain malttaisi nukahtaa. Vanhemmat kuitenkin lopulta ovat vieneet aina voiton ja tyttö on lopulta nukahtanut. Ei ole ollut mikään helppo nakki saada vauvaa nukahtamaan pinnasänkyynsä. Päivisin toisinaan onnistumme, useimmiten emme😊 Sohva, kelaboksi, vaunut ja varsinkin turvakaukalo ja auto on parhain nukkumapaikka ikinä. Välittömästi painuu pienet silmät kiinni, kun pääsee turvakaukaloon matkustamaan😊 Myös vaunut kelpaavat. Niiden täristyksessä hän viihtyy hereilläkin hiljaa, mutta auta armias kun vaunut pysähtyvät alkaa tyytymätön vauva ilmoittamaan itsestään.

Vauva-arjessa uskomatonta on myös ajan kuluminen. Vaikken edes tee päivisin juuri mitään ihmeellistä. Yleensä päivät menevät enemmän tai vähemmän vauva syöttämiseen, nukuttamiseen ja viihdyttämiseen. Se on uskomatonta, miten paljon aikaa kuluu imettämiseen tai ylipäänsä maidon kanssa puljaamiseen, sillä myös pumppaan maitoa. Turha sopia mitään aikaiseen aamuun, sillä vaikka heräisin pari tuntia ennen lähtöä jonnekin, se aika kuluu hujauksessa. ja useimmiten kuitenkin myöhästyn.

Näin vanhemmiten arki nyt on muutenkin koostunut enimmäkseen siitä, että on käynyt töissä tai koulussa tai molemmissa ja sen jälkeen harrastanut ja viettänyt kotiaikaa. Ei ole ollut tärkeää, eikä ole jaksanutkaan, olla koko aikaa menossa, niin kuin nuorempana. Nykyään näkee ystäviään mieluummin jonkin harrastuksen parissa, kuin vaikkapa after workeilla. Täten vauvan tulo ei sinänsä ole muuttanut arkirutiinejani juuri mitenkään😊
Tietenkin on tiettyjä asioita, jotka muuttuvat. Kuten et voi enää harrastaa (vaikkapa juoksua, hiihtoa, uintia tai mitä tahansa) juuri silloin kun itse haluat vaan silloin kun siihen on mahdollisuus. Täysimetys nimittäin sitoo ainakin itseäni melko paljon. Iltaisin vauva on nukahtanut tissille, joten käytännössä iltanukutukset ovat aina minun vastuullani. Nyt tosin harjoittelemme nukahtamaan niin, että menninkäinen ei nukahtaisi tissille, vaikka tietysti tissin kautta menemme kuitenkin sänkyyn. Mutta päivisin olen voinut hyvin käydä kaupoilla, leffassa, urheilemassa tai mitä vain ennenkin tekemiäni asioita ja isimies on voinut ruokkia pullolla pumpattua maitoa.

Isimiehen lähdettyä töihin offtimeni vauvan kanssa tulee todennäköisesti olemaan melko vähäistä. Olen yrittänyt asennoitua tähän positiivisesti ja miettiä, mitä asioita voin tehdä vauvan kanssa ilman, että mökkihöperöidyn täysin. Ilmoittauduimme vauvauintiin ja ajattelin alkaa käymään perhekahvilassa ja puuhailla päivisin muita äiti-vauva juttuja. Eikä tietenkään joka päivä jaksa mitään tehdäkään. Välillä on ihan kiva vaan olla kotona😊  

Multitaskaus taitoni ovat tällä hetkellä huipussaan. Olen aina ollut taitava tekemään montaa asiaa samanaikaisesti, mutta nyt olen kehittynyt suorastaan proksi! Enkä saisi mitään ikinä tehtyä, mikäli näin ei olisi. Toisinaan myös ihan rehellisesti pyydän miestä menemään vauvan kanssa jonnekin, jotta saan hommani hoidettua ilman, että minut jatkuvasti keskeytetään. Ja mikäs on mennessä, kun voin antaa pumpattua maitoa matkaan ja isimieskin onneksi tykkää osallistua vauvan hoitoon.

Isimiehen omistautumista vauvalleen onkin ollut ilo seurata. Vauva on kietonut hänet aivan pikkusormensa ympärille. Isimies on suorastaan hurmioitunut ja viettää paljon aikaa pienen tyttösensä kanssa. Myös tytöstä taitaa tulla iskän tyttö. Hän hymistelee iskän hassutuksille ja viihtyy iskän sylissä pitkiäkin aikoja, ellei ole syömässä tissiäni😊 Ihan vain aniharvoin tunnen pienen kateudenpiston sisimmässäni, koska hänen elämänsä on kuitenkin muuttunut vähemmän kuin minun. Hän voi edelleen halutessaan mennä iltaisin käymään jossain tai pelata pleikkariaan ilman nukutusvastuuta, mutta todellisuudessa tämä on haitannut itseäni varsin vähän.

Ja tietenkin vauva on myös muuttanut monia suunnitelmiamme. Enää emme esimerkiksi suunnittele ensikesälle pitkää telttavaellusta. Mutta luonto ja kalastusretkiä kuitenkin. Ei vauvan tulon tarvitse meidän harrastustamme lopettaa. Tietenkin se muuttaa sitä, mutta kohdevalinnoilla varmasti voi tehdä näistäkin retkistä ihan mukavia. Erilaisia, mutta mukavia. 

Ainakin toistaiseksi meitä on siunattu melkoisen rauhallisella lapsella. Jos mahavaivoja (jotka ovat alkaneet nyt helpottamaan) ei oteta lukuun, on lapsi erittäin tyytyväinen ja rauhallinen tapaus. Hän jaksaa jo valvoskella ja tutkailee uteliaana ympäristöään ja kiinnittämään huomiota esineisiin ja väreihin. Hän viihtyy sitterissä ja näin ollen saan edes joskus syödyksi ruoan silloin kun se on vielä lämmintä tai siivottua tai käytyä suihkussa niin, että hän katselee ja kuuntelee sitterissä veden lotinaa😊 Leikkimatto on myös aivan ykköspaikka ja siellä pikkuinen viihtyykin hyvin musiikkia kuunnellen ja leluille seurustellen. Paljon me päivittäin myös sylittelemme, lauleskelemme, luemme ja seurustelemme keskenämme. Summasummaarum koen siis kuitenkin saaneeni enemmän kuin olen menettänyt. Kai se on niin, että miten asiaan sitten suhtautuu. Onko aina maanantai vai perjantai? Onko lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä? Kyllä, onhan vauva-arki välillä väsyttävää, se on myönnettävä, muutoin valehtelisin. Mutta se on kuitenkin ollut huomattavasti helpompaa, mitä etukäteen olin kuvitellut sen olevan😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...