Meidän perheen hyödykkeet vs turhakkeet


Noh, onko aikaista kirjoittaa tästä aiheesta parin kuukauden yhteiselon jälkeen. Ehkä, mutta ainakin voin kertoa, mitä kaikkea ei välttämättä tarvitse olla valmiina ennen vauvan syntymää.

Meidän must jutut ovat olleet:

Vaunut: Näitä ilman en olisi selvinnyt päivääkään. Kirjaimellisesti. Koska varmaan ensimmäisenä päivänä kotiutumisemme jälkeen aloitimme pikku tutustumiset vaunulenkkeihin. Ihan vähän vain ensin. Nyt jo reilun tunnin lenkkejä helposti. Mikäs se sen helpompi tapa myös nukuttaa menninkäisen päiväunet samalla kun itse nauttii raikkaasta ulkoilmasta ja saa liikuntaa. Meidän bumbleridet ovat olleet täyden kympin valinta, vaikka pohdinkin kolmipyöräisiä vaunuja. Ne ovat kevyet työntää ja ovat toimineet kelissä kuin kelissä ja kulkeneet hyvin myös haastavassa maastossa. Iso peukku näille!

Turvakaukalo: Toinen ihan must juttu! Tytyn silmät painuu välittömästi kiinni kun turvakaukaloon pääsee. Myös adapterit, jolla kaukalo kiinnitetään rattaiden runkoon ovat olleet ihan huippu juttu. Nyt siis en tarvitse mitään muuta, kuin rattaiden rungon, johon sitten käy kaukalo, vaunukoppa ja myöhemmin rattaiden istuinosa. How simple is that!

Lämpöpussi: Ollut ihan ässä juttu. Ei tarvitse pukea paksuja haalareita ja kaiken maailman vermeitä ja sitten tuskastella kaupassa tai muualla, kun toinen raukka pakahtuu kuumuudesta.

Sitteri: Tätä aluksi ajattelin turhakkeeksi, mutta koska sellaisen saimme, ajattelin antaa sille mahdollisuuden. Hyvä näin, nimittäin nyt en luopuisi siitä mistään hinnasta. Sitteri on pelastanut monta tilannetta. Voin rauhassa pumpata maitoa tai syödä, kun toisen voi laskea siihen pällistelemään ja tarvittaessa voin heijata toisella jalalla vauhtia. Se on myös kätevä kantaa kylpyhuoneeseen, jotta pääsen rauhassa suihkuun. Meidän menninkäinen nauttii veden lorinan äänestä, muuta viihdykettä hän ei tarvitsekaan😊

Tutti: Tämä jakaa varmasti mielipiteitä laidasta laitaan. Itse tietenkin aluksi ajattelin, että tutti on täysin turha, mutta olenpa perunut nämä ajatukset hyvinkin äkkiä. Toki joku voi sanoa, että täytyyhän se vauva saada muutoinkin rauhoitettua. Niin varmasti ja kyllähän sen saakin, nimittäin tissillä, mutta sitäkään ei ihan joka kitinästä viitsisi olla tyrkkäämässä suuhun. Joo, tokihan syli, hytkyttely ja läheisyys myöskin rauhoittavat, mutta täytyy sanoa, että luojan kiitos lapseni ei hyljeksi tuttia. Ei hän ole mikään tuttifanaatikko, mutta tiukan paikan tullen tutilla saa ostettua hieman lisäaikaa, ennen kuin on täysi rähinä taloudessa😊

Pari tuttipulloa: Täysimetyksestä huolimatta pari kappaletta tuttipulloja ovat olleet paikallaan, että isimiehen on voinut jättää vauvan kanssa viettämään laatuaikaa ja minä olen saanut vähän vauva vapaata.  

Sähkökäyttöinen rintapumppu: Tätä käytän päivittäin, sillä aamusyötöstä huolimatta tissit ovat täynnä maitoa. Tämä ehkä siksi, että meillä ei syödä öisin kuin kerran tai ihan maksimissaan kaksi. Meiltä löytyy aina jääkaapista pumpattua maitoa ja sitä on myös pakastimessa, joten jos minun tarvitsee lähteä jonnekin, isimiehellä ei ole hätää, eikä tarvitse käyttää korviketta.

Kestovaipat: Ensimmäiset pari kolme viikkoa kyllä mentiin ihan täysin kertakäyttövaipoilla, että hieman hahmotti sitä, kuinka paljon ja usein lapsi pissaa ja vaatii vaipan vaihtoa. Mutta pidemmän päälle kyllä tulee huomattavasti lompakkoystävällisemmäksi käyttää kestovaippoja. Vauvataloudessa kun pyykkikone kuitenkin laulaa vähän väliä.

Yövalo: Eipä olisi tullut itsellä mieleen, mutta lahjaksi saatu langaton yövalo on ollut erittäin hyvä. Imetyksen aloitus öisin ei itseltäni suju ilman mitään valoa, eikä sitä varten viitsisi räväyttää täysvalaistustakaan päälle. Samoin jos joutuu yöllä vaipan vaihto hommiin, on hämärämpi valaistus mukava, ettei vauva turhaan virkisty valoista.

Muutamia 50cm vaatteita: Tämä on siitä väliltä. 50cm vaatteet ovat olleet sopivia, vaikka syntymäpituus olikin 51cm. Ensimmäinen kuukausi ollaan menty 50cm vaatteilla, mutta sen jälkeen niitä on järjestään saanut pakata kiertoon. Loppujen lopuksi emme olisi tarvinneet montaakaan vaatetta. Samaa vaatetta on voinut pitää parinakin päivänä, sillä ne eivät ole juurikaan likaantuneet. Meidän vauva puklailee melko vähän ja ellei vaipasta ole tullut ohivuotoa, vaatteet säilyvät kyllä pari päivää puhtaana. Lisäksi on muutamia vaatteita mitä olin ostanut, mutta niitä ei syystä tai toisesta ole tullut käytettyä. Onneksi olin ostanut käytettynä, niin rahallinen tappio ei ole niin suuri.

Imetystyyny: Tämä oli hyödyke jo raskausaikana, kun nukuin sen kanssa. On ollut myös erinomainen imetyksen apuväline, sillä imettäessä todella saa niskahartia seutunsa kipeäksi.

Amme: Ei ehkä mikään must juttu, koska ihan peseytyminen onnistuu kyllä suihkussakin. Mutta tyty on tykännyt lämpimässä vedessä pulikoimisesta ja tämä lämpimässä vedessä pulikointi usein myös auttaa vatsan toimintaa. Ammeen jalat ovat olleet turhat, sillä olemme pitäneet ammetta saunan jakkaran päällä. Ostin kuitenkin setin käytettynä erittäin edulliseen pakettihintaan, joten jos jalat jäävät käyttämättä, ei mikään iso tappio.

Tutustuinpa tässä myös erääseen second hand nettikauppaankin: www.store.emmy.fi. Täältä löytyy käytettyjä merkkivaatteita niin naisille, miehille kuin lapsillekin ja erityiskiitosta täytyy kyllä pistää siitä, että sieltä löytyy myös paljon imetysvaatteita. Silla muutamaan imetysvaatteeseen kyllä kannattaa satsata, niin ei tarvitse kylillä kuoriutua ihan nakuksi normaaleissa kuteissa.

Meidän perheen turhakkeet puolestaan (suurelle osalle näistä kyllä toivottavasti tulee vielä käyttöä):

Pikkuinen haalari: Tämä tulee olemaan täysin turha. Lämpöpussi on ollut niin näppärä ja sinne alle ei ole tarvittu, kuin lahjaksi saatu villafleece, pipo, villasukat ja tumput.

Pinnasänky: Sille ei valitettavasti ole toistaiseksi ollut yhtään mitään käyttöä. Pari ekaa viikkoa vauva nukkui kanssani ”perhepedissä” olohuoneen sohvalla, sen jälkeen hän on nukkunut kelarasiassa olohuoneen lattialla. Toinen meistä nukkuu hänen kanssaan olohuoneessa. Usein niin, että isimies alkuillan ja minä otan imetyksestä aamuvuoron. Tämä siksi, että pikku menninkäinen on melkoisen kova äänen käyttäjä unissaan. Nyt täytyy kyllä myöntää, että mahaähinä on hieman helpottanut muutaman päivän ajan. Toivottavasti jossain kohtaa siis pystymme nukkumaan kaikki samassa huoneessa yhtä aikaa.

Itkuhälytin: Meillä nyt on niin pienen pieni asunto, että ei sitä itkua kyllä voi olla mitenkään kuulematta ilman itkuhälytintäkin. Mutta jos joskus onnistun nukuttamaan menninkäisen parvekkeelle, niin silloin tämä on varmasti kätevä. Olemme me sentään muutamasti itkuhälytintä käyttäneet, kun vauva on nukkunut ja me olemme olleet saunassa.

Mikrosterilointi kone: Tämä ei vain ole jostain syystä istunut rutiineihini. Samalla vaivalla olen kyllä keitellyt rintapumpun osat, tutit tai tuttipullot (joita käytetään niin vähän) kattilassakin.

Pullon lämmintin: Tämän kapistuksen toimintaperiaatetta ihmettelen edelleen. En ole kertaakaan onnistunut käyttämään tätä onnistuneesti.

Vauvan sukat: Oikeesti! Siis miksi vauvalle edes on sukkia?! Ainakin meillä ne pysyvät jalassa ehkä just sen hetken, kun olet laittanut ne vauvan jalkaan. Sukkahousut on paljon kätevämmät, varsinkin näin talvivauvalla😊

Trikoinen kantoliina: Tätä en ole myöskään käyttänyt kertaakaan. Johtuu ehkä siitä, että menninkäinen viihtyy sitterissä, lattialla tai sohvallakin ihan hyvin itsekseen pieniä aikoja. Nukutuskin on onnistunut muutoin ja saan siivottua silloin kun vauva nukkuu ja jollen saa, niin isimies on siivonnut. Mutta ehdottomasti aion yrittää opetella tämän käyttöä, sillä tiedän, että meille tulee tilaisuuksia, jolloin kantoliina on miljoonasti näppärämpi kuin vaunut.

Unipussi: Tämän pyysin isimiestä hankkimaan, kun kotiuduimme sairaalasta. Lähinnä siksi, koska pelkäsin niin paljon, että jos vauva vaikka onnistuukin tyyliin tukehduttamaan itsensä peitolla. Ihan täysin turha ostos. Ei olla käytetty kuin ehkä kahdesti. Meidän menninkäisessä virtaa karhujen veri. Unipussukka on tuntuu olevan ainakin toistaiseksi aivan liian paksua tavaraa, vain kevyt viltti kietaistuna vauvan ympäri on riittänyt. Sekin on usein puoliksi rimpuiltu pois päältä jossain kohtaa unia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...