8 myyttiä imetyksestä


Kyllä sullakin kohta maito loppuuu… Mä olen nyt reilut 4kk imettänyt, eikä tähän mennessä ole kyllä ainakaan vaan yhtäkkiä loppunut. Toki maidon herumiseen vaikuttaa paljon se, mitä syön ja varsinkin kuinka paljon juon. Ja tietysti on myös huomioitava se, että toisilla ihmisillä on ihan oikeastikin fysiologisia ongelmia imettämisen suhteen. Tämä ei silti tarkoita sitä, että kaikilta ”loppuu” maito. Ja useinpa vielä maidon alasajo on prosessi, harvemmin se vain loppuu.

Imettäminen sattuu…. Todellakin. Kaikilla ei tosin niin paljon kuin esimerkiksi minulla. Nännit yleensä tottuvat kulutukseen parissa viikossa. Meiltä leikattiin kireä kielijänne neljän päivän iässä ja siitä huolimatta imetyksen tukena oli lähes pari kuukautta rintakumi ja imettäminen sattui aivan hullun tavalla lähes koko tämän ajan. Eräänä päivänä vauvan suu kuitenkin oli kasvanut, ote parantunut ja rintakumi historiaa. Mietin vähintäänkin sataan kertaan, että kuka hullu ikinä lapsiaan imettääkään. Silti jokaisen hammasta purrun imetyskerran jälkeen, vaikka olin vannonut, ettei enää ikinä, niin aina palasin imettämään. Ja nykyään olen onnellinen siitä, että olin sitkeä. Nämä hetket vauvan kanssa ovat vain jotain niin ainutlaatuisia.

Imetätköhän sä liikaa…. Rintaruokittua lasta ei voi imettää liikaa. Vastaan vain vauvan tarpeeseen.  Vauvani on suloisen pyöreä, tämä tasaantuu kun hän alkaa liikkumaan. Lapsentahtisesti tässä mennään, en todellakaan ala rajoittamaan vauvan syömistä!

Isoista rinnoista tulee enemmän maitoa kuin pienistä rinnoista… Tällä ei ole tekemistä vauvan riittävän ravinnonsaannin kannalta. Maitorauhaskudoksen määrä ei ole suoraan verrannollinen kuppikoon kanssa.

Imetys on kauhean sitovaa…. Tältä se todellakin tuntui varsinkin aluksi, kun tuntui, että vauva ei muuta tehnytkään kuin syönyt tissiä tunnista toiseen. Sitten vielä tiheät imut ynnä muut rintahörhöilyt. Usein uusille äideille rankinta on ensimmäiset 5-12 viikkoa. Ennen vanhaan tätä kutsuttiin lapsivuodeajaksi, eikä turhaan. Mutta usein kasvaessaan vauvan imu tehostuu. Nykyään imettäminen kestää meillä 5-10 minuuttia. Pumppaan myös päivittäin maitoa pakastimeen. Tätä käytetään silloin, kun itselläni on menoja ja joku muu hoitaa menninkäisen syöttöpuuhat.

Imetys laihduttaa…. Joo ei, mun hormonitoiminta piti ainakin huolen siitä, että grammaakaan ei lähtenyt synnytyksen jälkeen. Vasta joskus neljä kuukautta synnytyksen jälkeen paino alkoi pikku hiljaa laskemaan.

Imetys pudottaa hiukset… Imetys ei itsessään vaikuta hiusten lähtöön. Hiukset lähtevät yhtä lailla korvikevauvojen äideiltäkin jos ovat lähteäkseen. Tämä sulkasato liittyy hormonitoiminnan tasaantumiseen raskauden jälkeen. Raskauden aikana hiuksia usein lähtee vähemmän kuin normaalisti. Näillä kutreilla on kuitenkin tapana poistua ennemmin tai myöhemmin. Minulla hiusten lähtö alkoi noin neljä kuukautta synnytyksen jälkeen. Ja tosiaan, sitä tukkaa lähti, PALJON!

Imettäessä ei voi tulla raskaaksi… Toivottavasti kukaan ei pidä imettämistä ehkäisykeinona! Nimittäin abortteja tehdään prosentuaalisesti aika paljon juuri vastikään synnyttäneille naisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...