Raskaudesta palautuminen


Koska keräsin raskausaikana +20kg, en koskaan ajatellutkaan, että näyttäisin entiseltäni heti synnytyksen jälkeen (tai edes jonkin ajan kuluttua siitä). Laitokselle jätin noin -5kg, eli sinne ei paljon muuta jäänyt kuin vauvan, istukan ja lapsiveden paino.

Kolme viikkoa synnytyksestä tulos oli -8kg, eli ei edelleenkään mitenkään huimasti täysimetyksestä huolimatta. Tähän painoni onkin sitten jämähtänyt. Nähtävästi olen löytänyt tieni ruokapöydän äärelle vauva-arjesta huolimatta😊 Ja tottahan tämä onkin. Huolehdin siitä, että syön riittävästi ja itseasiassa imettämisestä kyllä tulee myös kamala nälkä😊 Pakko myös myöntää, että isimiehen ollessa kotona, on tullut herkuteltuakin huomattavasti tavallista enemmän. Ei siinä paljon tunnin päivittäiset vaunulenkit auta. Kun syö päivän mittaan muutaman rivin suklaata, on tilanne täysin plus miinus nolla.

Siitä huolimatta peilikuva näyttää yllättävän siedettävältä. Toki olin ja olen sitä mieltä, että voisin jättää kroppaani muutaman raskauskilon. Se nimittäin näyttää tätä nykyä enemmän naisellisemmalta kuin ikinä. Jos nyt tietysti vaatii hieman (paljon) kiinteytystä, etenkin keskivartalon kohdalta😊 Turvotusta tuntuu olevan kovasti, liekö johtuu hiilareista, joilla pyrin takaamaan maidon tuloa.


Muutoinkin synnytyksestä palautuminen on sujunut hyvin. Ensimmäisen viikon kävely oli kummallista, koska alapää tuntui kipeältä ja keskivartalo tuntui lähinnä löysältä spagetilta. Kesti tottua siihen, että painopiste kehossa on jälleen muuttunut ison mahan poistuttua. Aloitin kuitenkin sitkeästi vaunulenkkeilyn ja touhuamisen heti kotiuduttuani ja nopeasti liikkuminen alkoikin tuntua melko normaalilta. Tietenkään mitään vaativaa saliurheilua tai vastaavaa on turha haaveilla vielä hetkeen. Samoin vatsalihastreenit saavat jäädä erkauman pahenemisen pelossa.

Kohtu- ja rintatulehduksiltakin on tullut vältyttyä. Kop,kop,kop. Hyvä hygienia ja rintojen pitäminen lämpimässä ja riittävän tyhjinä koko ajan ovat varmasti auttaneet asiaa. Paras asia ikinä oli, että olimme paria viikkoa aikaisemmin asentaneet kylpyhuoneeseemme käsisuihkun, sillä ilman sitä en olisi pystynyt käymään vessassa kahteen ensimmäiseen viikkoon ollenkaan. Mutta ei se sentään ollut niin vaikeaa, kun olen kuullut, että jotkut ovat joutuneet käyttämään istumiseen jopa uimarengasta.
Otinpa tässä osaa Maikki Marjamäen ilmaiseen litteä vatsa -verkkomateriaalin tilaamiseen. En ole vielä aloittanut kyseiseen verkkomateriaaliin tutustumista, koska en tiedä, miten se sopii yhteen imetyksen kanssa. Feelmaman verkkokurssiin osallistumista olen miettinyt paljonkin. Lisäksi vuoden alusta paikkakunnallemme avattiin uusi joogastudio, joka toteuttaa mammapilatesta. Tähän osallistuin oikopäätä. Siellä treenataan lantionpohjaa (mikä on nyt tärkein asia saada ensimmäisenä kuntoon) ja syviä lihaksia. Ja mikä on plussaa, jos en onnistu saamaan vauvaa hoitoon, voi sen ottaa mukaan. Samoin otin osaa paikkakunnallamme järjestettävään äiti-vauva jumppaan, joka on siis äidin treeni, mutta mahdollistaa vauvan mukaan tulon. Tämän lisäksi olen käynyt uimassa ja hiihtämässä. Hiihtäminen oli varsinkin ensimmäisellä kerralla (mutta myös muilla) enemmän ja vähemmän koomisen näköistä räpelöintiä. Kroppa ei tuntunut yhtään hallitsevan koko asiaa ja olin aivan puhki ensimmäisen kilometrin jälkeen. Mutta sitkeästi kun kävin viikoittain itseni nolaamassa hiihtoladuilla, alkoi hommakin luistamaan hieman paremmin.

Toivon, että raskaus ja synnytys on aiheuttanut pysyvästi sen, että lantioni näyttää hieman leveämmältä ja keskivartalolla on kivaa kaarevuutta (enkä tarkoita tällä pömppövatsaa😊). On se silti todella ihmeellistä, miten hyvin keskivartalo on parissa kuukaudessa kuroutunut kasaan. Tokihan siinä on edelleen löysää nahkaa, eikä esimerkiksi napani näytä todellakaan entiseltään, mutta siihen nähden miten valtava se oli, olen positiivisesti yllättynyt. Toki jatkuva hiilareiden puputtaminen imettämisen turvaamiseksi näkyy turvonneena uimarenkaana vatsan alueella😊 Löysät vaatteet pelastavat siihen saakka, kunnes voi taas ilman erkauma pelkoa harrastaa vatsalihaksia.

Jälkitarkastuksessa otettiin kantaa erkauma asiaan. Itselläni sitä ainakin siinä kohtaa oli, niin kuin olin epäillytkin. Neuvolalääkäri kuitenkin sanoi, ettei vielä olisi siitä kovin huolissaan, sillä ei sitä niin paljoa ollut. Voisin kuitenkin ottaa asian puheeksi sitten vauvan 4 kuukautis neuvolan yhteydessä, mikäli erkauma ei ole kuroutunut kiinni. Hän lupasi sitten kirjoittaa lähetteen fysioterapiaan.

Yksi asia mitä piti alkaa miettimään, oli ehkäisy. Toki tuo alta metrin mittainen toimi hyvin ehkäisynä ensimmäiset viikot😊 Kortsut ovat meillä aika NO. Imettäminen ei ole myöskään mikään ehkäisykeino, ellei halua ottaa tarpeettoman suurta raskautumisen riskiä. Kierukkaa en halua vielä, vaikka se pitkässä juoksussa tuleekin paljon halvemmaksi kuin esimerkiksi pillerit. Kapseliakin ehkä voisin kokeilla. Hormoniton ehkäisykin kiehtoisi paljon, sillä en ole mikään hormonien ystävä. Teini-iässä minun oli vaikeaa löytää itselleni sopivaa ehkäisypilleriä ja viimeksi kun lopetin pillereiden syönnin, kesti pitkään ennen kuin hormonitoiminta tasaantui ja lähes puolitoista vuotta raskautua.

Haaveissa on tulevaisuudessa yrittää pikkusisarusta menninkäiselle, mutta ei ehkä ihan heti tähän perään. Siksi ajattelinkin kokeilla nyt caya pessaaria. Näitä ei aikoinaan ole suomen apteekeista edes saanut. Nyt kuitenkin saa ja ajattelin antaa tälle mahdollisuuden. Toki se saattaa viedä hieman sponttaaniutta seksiltä, mutta pitäähän ne kortsutkin asentaa paikoilleen😊 Tämä olisi kuitenkin hormoniton, eikä ole kierukka. Katsotaan nyt miten pitkään sen kanssa jaksaa räpeltää. Se on kuitenkin käyttöikäänsä nähden suht edullinen. Itse pessaari maksoi viidenkympin luokkaa ja siihen pistettävä ehkäisygeeli jotain 15 euron pintaan. Käyttöiäksi luvattiin kahta vuotta. Varmuuden vuoksi pyysin myös pillerireseptin.

Nyt kun on todettu, että kaikki on muutoin kunnossa ja elämä soljuu eteenpäin normaaleja uomiaan pitkin, niin ei muuta kuin asettamaan itselleen kesä kuntoon -tavoitetta. Jospa sitä kesään mennessä saisi edes -5kg, niin olisin jo melkoisen iloinen. Toki nyt kun isimies lähtee maailmalle töihin ja oma autoni on seisonnassa, tulee varmaan melkoisesti askelten määrä kasvamaan. Myös herkut jäävät vähemmälle😊 Tsemppiä vaan kaikille, keillä on kesä kuntoon tavoite, let´s do this shit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...