Äitiä vähän väsyttää


Koska meidän vauva on erinomaisen hyvä nukkuja, olenkin paljon miettinyt sitä, että onko minulla oikeutta valittaa väsymyksestä. Tätä pähkäiltyäni, tulin siihen lopputulokseen, että on. Toki ymmärrän, että tilanteeni ei ole ollenkaan samankaltainen, kuin sellaisten äitien, jotka eivät valvo ns. omasta tahdostaan. Vaikkakin omasta tahdosta valvominen ei nyt kyllä aivan vastaa omaakaan todellisuuttani. Omasta tahdostanihan nimittäin haluaisin ehdottomasti nukkua!

Taustana hieman, että meidän menninkäinen on erinomainen yönukkuja. Hän menee nukkumaan viimeistään kahdeksalta ja herää nyt valoisuuden lisäännyttyä siinä seitsemän kieppeillä, usein hieman aikaisemminkin. Useimmiten syötän hänet vain kerran yöllä. Miksi ihmeessä minua sitten väsyttää?

Selkeyttääkseni tilannetta mainitsen vielä, että kyse ei ole siis minkään sortin babybluesista. Väsymys ei ole henkistä laatua vaan puhtaasti fyysistä ja johtuu täysin siitä, etten nuku riittävästi. Miten tämä siis on mahdollista? No niinpä! Koska minulla olisi kuitenkin kaikki maailman mahdollisuudet erinomaisiin yöuniin. Mutta sekös tieto se vasta pänniikin!

Asiaa hieman googleteltuani, havaitsin, etten onneksi ole alkuunkaan ainut äiti, joka kärsii unettomuudesta. Syyt unettomuuteen voivat olla moninaisia. Minulla tämä alkoi jo melko varhain. Alku viikkoina pikku menninkäinen piti aivan perämoottorilta kuulostavaa ääntä nukkuessaan. Siinä metelissä ei vain kerta kaikkiaan pystynyt nukkumaan. Kun tämä rauhoittui, meni pari viikkoa ihan kivasti. Sitten tuli rs-virus ja taas valvoin öitä tai nukuin vähintäänkin koiranunta, koska huoli vauvan hengityksestä oli liian kova. Tämän jälkeen tuli rota-rokote ja vatsavaivat ja nyt jo odotellaankin pian seuraavia rokotteita. 

Tämän kaiken ansiosta unettomuus vain jäi jotenkin päälle. Ironista kyllä, olen ollut aina hyvä nukkuja, mutta nyt vietän enemmän ja vähemmän yöni pyörien kyljeltä toiselle tavoitellen unta. Tälle tilalle on olemassa kuulemma nimikin; synnytyksenjälkeinen unettomuus. Unettomuus voi ilmaantua tällöin nukahtamisvaikeutena illalla tai yöllä imetyksen jälkeen. Syy voi olla se, että jatkuva vastuussa oleminen aiheuttaa ylivireystilan, jolloin nukahtaminen voi olla vaikeaa. Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat. Kiitos vaan imetyshormonit, jotka autatte minua jaksamaan päivän, estätte minua nukkumaan yöllä! Lisäksi aamuyön syötön jälkeen nukahtaminen on jo fysiologisestikin usein haastavampaa, sillä keho alkaa valmistautumaan aamuun ja melatoniinin luontainen eritys vähenee. Usein tähän lisää vettä myllyyn vielä stressi ja suorituspaineet unen saannin onnistumisesta.

Minulla synnytyksenjälkeinen unettomuus ilmenee todella pahana ainoan yöimetykseni jälkeen. Yösyöttöni sijoittuu vaihdellen kello 2-5 välille, enkä useimmiten enää tämän jälkeen nuku yhtään tai saan unen päästä kiinni, vasta juuri ennen kuin vauva herää. Ensimmäisinä viikkoina en edes huomannut väsymystä, mutta nyt olen huomannut sen vaikuttavan suorituskykyyni. En myöskään halua antaa unettomuuden kroonistua! Tästä syystä otin tilapäiseen käyttöön melatoniinin ja toivon sen auttavan alkuun aamuyön nukahtamisen helpottamisessa. Lisäksi isimies ottaa viikonloppuisin aamuvuoron vauvan kanssa, jotta saan nukkua pitkään ja tarvittaessa menee vielä päivällä vauvan kanssa asioille, että saan päiväunet. Tärkeitä arjen boostaajia ovat myös vitamiinit sekä KAHVI! Tsemppiä kaikille yökukkujille, toivottavasti teillekin löytyy toimivia ratkaisuja arjen helpottamiseksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...