Sometempaus: Muoviton maaliskuu!


Muoviton maaliskuu on uusin somehitti kierrätyksen saralla. Täysi muovittomuus on vähintäänkin haastavaa, ellei mahdotonta, mutta toisinaan on hyvä herätellä itseään miettimään hetki kierrätystä ja kulutustottumuksiaan. Muovittomasta maaliskuusta voi lukea paljon erilaisista blogeista ja lehdistä, mutta tässä ja tässä  nyt alkuun pari artikkelia aiheesta. Monet tahot haastavat sinut mukaan yritykseen, niin teen minäkin😊

On ennustettu, että vuoteen 2050 mennessä maailman merissä pyörii enemmän muoviroskaa, kuin kaloja. Muovin päätyminen vesistöihin ja tätä myötä eläinten vatsaan ja meidän ruokaketjuumme, on maailmanlaajuinen ongelma. Ratkaisua ongelman kehittämiseen on haettu mm. biohajoavasta muovista, mikromuovien vähentämisestä sekä muovin kierrättämisestä. On kuitenkin muistettava, että kaikesta päädytyksestä huolimatta, muovi voi olla myös hyödyllistä. Se usein pidentää mm. tuotteiden säilyvyyttä ja vähentää täten mm. hävikkiä. Myös biomuoviin pakattu ruoka todennäköisesti nostaisi ruoan hintaa ja toisaalta sen laajamittainen valmistaminen voi olla kallista ja tuottaa osaltaan taasen muun kaltaisia ympäristöongelmia. Kuitenkaan en väheksy sitä, etteikö muoviroskan vähentäminen olisi tärkeää!

Muovia voi olla vaikea vältellä, mutta arjen valinnoilla voi vaikuttaa kertyvään jätekuormaansa. Näillä keinoin itse pyrin vähentämään muovijalankälkeäni:

·         Tehostan kestovaippojen käyttöä.

·         Kauppaan lähden aina kestokassin kanssa, myös vihannekset ja hedelmät voi pakata kestokassiin. Koirankakat joudun silti keräämään (paitsi ihan metsästä), ellen halua suututtaa kanssa ihmisiäni. Kakkapusseiksi valitsen biohajoavia pusseja.

·         Kiinnitän huomiota pakkausvalintoihini, mm. maitotölkissä tai ruokakermassa on muovikorkki, miksi? Entä miksi monet vihannekset ovat kääritty muoviin?

·         Kerään puhtaan muoviroskan syrjään ja kierrätän sen. Kierrätän myös biojätteen, niin en kuluta roskapusseja niin paljoa.

·         Hyödynnän uusiotäyttömahdollisuuksia.

·         Valitsen kosmetiikkaa joka ei sisällä mikromuovia (hyvä sovellus tähän on esimerkiksi CosmEthics) ja suosin luonnonkuituja vaatetuksessa.

·         Pidän autoni seisonnassa ja suosin joukkoliikennettä (sillä liikenteestä valuu huomattavat määrät mikromuovia vesistöihin).

·         En roskaa luontoa ja kerään roskan maasta, kun sellaisen havaitsen.

·         Mietin kulutustottumuksiani!

            Tsemppiä kaikille, jotka innostutte kokeilemaan muovin vähentämistä! Toivottavasti siitä tulee tapa, eikä pelkkä kuukauden kestävä tempaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...