Kauan odotettu äitiysfysioterapia


Eilen vihdoin ja viimein koitti päivä, jolloin sain kuin sainkin ajan äitiysfysioterapeuteille. Syy miksi asiassa kesti niin kauan, oli piiiitkä jono ja tiukennukset, totta kai. Mutta hyvää palvelua yhtä kaikki. Erkauma ei ollut läheskään niin mahdoton, mitä itse kuvittelin. Lantionpohjanlihaksiin liittyvää pulmaa kuitenkin löytyi.

Jos lantionpohjanlihaksista ihan pikainen tietoisku. Ne ovat yksi erittäin tärkeä lihasryhmä, mikä helposti jää treenaamatta, koska ne eivät ole näkyvissä. Ne kuitenkin vaikuttavat koko keskivartalon hyvinvointiin, tukevat selkää ja ryhtiä, estävät virtsankarkailua ja voivat lisätä seksuaalista nautintoa.

Itse olen tehnyt lantionpohjanlihaksia aktiivisesti läpi raskauden ja pian synnytyksen jälkeen jatkanut siitä mihin ennen synnytystä jäin. Lisäksi synnytyksen jälkeen kävin mamapilateksessa, joka nimenomaan oli suunnattu lantiopohjan ja lantionpohjaa tukevien lihasten harjoittamiseen. Sieltä saaduin eväin olen tehnyt kotitreeniä lantionpohjalihasten kanssa. Lisäksi vielä jumppasin bailamaman verkkovalmennuskertojen tahtiin monen monituista viikkoa. Siksi epäilinkin tietäväni ja tunnistavani ja tuntevani omat lantionpohjanlihakseni.

Syy ongelmiini selvisi. Tunnistin lantionpohjalihakseni ja niissä oli aivan hyvin voimaakin, mutta olen jatkuvassa jännitystilassa. Kun kuvittelen olevani rentona, todellisuus onkin jotain aivan muuta. Ja nyt kun asiasta minulle mainittiin, tuntuu se kovin loogiselta. Olen aina ollut luontaisesti melkoinen jännittäjä. Välillä oikein havahdun huomaamaan, kuinka jännitän jotakin kehonosaa huomaamattani. Usein niskahartia seutua.

Muutamaa viikkoa takaperin hammaslääkärissä pyysin, että saisin purukiskot. Huomaan jännittäväni niin paljon leukaperiäni, että oikein lihakset leukaluun ympärillä särkevät. Jo raskausajanjoogassa puhuttiin paljon siitä, että rento yläpää on yhtä kuin rento alapää. Niin kai se taitaa mennä sitten myös jännityksen suhteen😊 Jännittynyt yläpää, jännittynyt alapää.

Sain nyt muutamia käyntikertoja, jossa alamme aktiivisesti harjoittamaan rentouttamista ja rentoutumista. Yllättävän vaikeaa sanoisin! Ei ole helppoa rentouttaa asiaa, jonka jo kuvittelet olevan rento. Mutta eiköhän tämä tästä. Oli kuitenkin huippua löytää nyt ihan konkreettinen syy ongelmille (virtsankarkailu ja kovat yhdyntäkivut) sekä saada tieto siitä, että niihin asioihin voidaan vaikuttaa jotenkin.

Btw, kirjavinkkinä liittyen lantionpohjanlihaksiin ja synnytyksestä palautumiseen. Kannattaa lukaista Bailamaman Maija Kiljusen ja Sofia Vesan Venus kuntoon kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...