Törmäsin taas sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa
tähän äitimaailman ikuiseen kiistanaiheeseen: soseet vai sormiruoka. Asia ei
henkilökohtaisesti itseäni koskettanut, mutta en oikein jaksa ymmärtää, miksi
jompaakumpaa kantaa joutuu joka paikassa perustelemaan? Kun kukaan ei ole
perustellusti pystynyt osoittamaan, että jompikumpi tapa on huomattavasti
parempi kuin toinen, niin eikö vain ole toisten äitien valistamisen sijaan
tärkeämpää katsoa, että oma lapsi saa syödyksi? Tavalla tai toisella.
Me aloitimme kiinteisiin tutustumisen 4 kuukauden isässä,
koska toivoin sen tuovan hitaaseen vatsantoimintaan helpotusta, ei esimerkiksi siksi, että
haluaisin lopettaa imettämisen. Sitä nyt on turha luullakaan, sillä vauvan
ensisijainen ravinnonlähde on maito (äidin tai korvike) vielä noin vuoden ikään
saakka. Enkä itse vielä edes olisikaan valmis luopumaan yhteisistä
tissittelyhetkistämme, jollei menninkäinen sitä itse yhtäkkiä jostain syystä
päättäisi lopettaa.
Tässä iässä soseet olivat meille ilmiselvä valinta. Tämä ei ole
kenenkään somemamman tietokoneruudun takaa tekemä analyysi, vaan perustui omaan
arviointikykyyni lapsestani ja hänen sen hetkisistä valmiuksistaan. Eihän meillä edes istuttu vielä syöttötuolissa
silloin. Lisäksi oli yksinkertaista tehdä yhtä laatua sosetta tai
tuorekiisseliä kerrallansa. Tein aina vähän reilummin, niin, että pakastin osan
ja muutoin söimme pari kolme päivää samaa ja katsoimme, aiheutuuko oireita.
Nopeasti ateriarytmimme meni 4 kertaa päivässä rytmillä
niin, että aamiaisella oli hedelmä/marja, lounaalla ja päivällisellä
juures/vihannes sose ja iltapalalla luumu. 5 kuukautta täyttäneenä aamupalan ja
iltapalan joukkoon on tullut kaveriksi puuro. Tästä pikku hiljaa annoskoot ovat
kasvaneet ja ateriat monipuoleistuneet ja nyt toteutammekin pitkälti vain
samasta padasta menetelmää. En jaksa kokkailla moneen kertaan päivässä! Itse syön
monipuolisesti ja terveellisesti ja usein myös viidesti päivässä, joten ruokaa tehdessä on ennen sopimattomia mausteita/muita ainesosia helppoa napata vauvalle aina annos syrjään. Tai jos teen jotain uunijuttuja, niin
teen usein vauvalle omaan vuokaan hänelle sopivan annoksen.
Itse olen käyttänyt tuoreita raaka-aineita. Olen hieman foliohattu näissä lisäaineasioissa ja lisäksi pidän myös kokkaamisesta. Mutta laadukkaita valmisruokiakin on saatavilla, mikäli ei koe kokkailua omaksi
jutukseen. Kokkailu ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä. Neuvola jakaa lappuja liittyen kiinteiden aloitukseen ja
näitä löytyy tarvittavat tiedot siitä, mitä missäkin iässä voi alkaa maistelemaan,
kuten myös listan siitä, mitä imeväisikäisen ruokavaliossa tulee välttää. Ja
mikäli ei jaa, niin saman asian pystyy löytämään helposti ja käden käänteessä
internetistä. Altistamista vahvasti allergisoiville asioille kannattaa tehdä, kuten vaikkapa pähkinä, jo varhain. Tähän sopii hyvin esimerkiksi rouheet, jauhot sekä vaikkapa 100% maapähkinävoi, missä ei lisättyä suolaa/sokeria yms.
Miksi soseita ja sormiruokaa sitten verrataan? Syitä on
varmasti yhtä monia kuin meitä äitejäkin. Moni vetoaa sormiruokailun
helppouteen, toiset lapsentahtisuuteen, eräät yhteiseen ruokailuhetkeen you
name it. Totta kai suun motoriikan ja puheen kehityksen kannalta on tärkeää,
että vauva alkaa syömään myös karkeaa ruokaa ja paloja. Kuitenkin mielestäni
totuus ei ole aivan näin mustavalkoinen. Tuskin monikaan syöttää pelkkiä soseita
lapselleen loputtoman kauan. Ja hankaluus asiaan vielä, että kuka minkäkin
hankalaksi kokee, on tuskin keneltäkään toiselta pois?
Itse en ole kokenut soseiden tekoa mitenkään enemmän
työläänä, kuin mitään muutakaan ruoanlaittoa. Kaupasta valitsen vihanneksia/juureksia/hedelmiä/marjoja
ja mietin oman ruokani sen mukaan. Näin me käytännössä toteutamme samasta
padasta meininkiä, vaikka menninkäinen pääasiassa soseita vielä syökin. Ja
rehellisyyden nimissä, kun lihat ja muut ovat lopulta ruokavaliossa, niin
samalla tavalla kaiken oman arkiruokansa voi soseuttaa yhtä tavalla kuin
sormiruokaillakin, eikä se varmasti ole sen hankalampaa. Ideologiat tässä vaan
taitavat nyt enemmän kamppailla keskenään. Ja se, kuka parhaiten taas lastaan
kasvattaa😊 Kyllä meilläkin toisinaan sormiruokaillaan.
Mutta tämä vaatii itseltäni tietyn mielentilan. Ensiksi, psyykkaus siihen,
ettei toinen tukehdu. Toiseksi, sotku ei haittaa -asenne. Sillä sormiruokailu
vie itseasiassa päivästäni paljon enemmän aikaa vauvalta pois, sillä sen
jälkeen siivo keittiössä on aivan järkyttävä! Kolmanneksi, varaudu syöttämään
myös jotakin muuta, jos vatsan sijaan ruoka onkin murenina ympäri kämppää ja
liiskautuneena pöytään, syöttötuoliin, omille vaatteille, vauvaan…
Tukehtumisasiaan vielä sen verran, että ihmisen anatomia ja fysiologia on kyllä noin pääpirteittäin suunniteltu niin, että tukehtumisriski pehmeitä asioita syötäessä on pieni vauvasta lähtien. Vauva voi kakoa ja yskiä asiaan kuuluvasti. Älä työnnä sormia lapsen suuhun! Silloin tukehtumisriski vain kasvaa! Jos vauva on punainen ja yskii, hän selvittää tilannetta. Jos vauva alkaa sinertää ja on hiljaa, aloita vierasesineen poistoon suunnatut toimenpiteet. (Vauva polvelle toisen käden varaan ja viisi napakkaa iskua lapojen väliin. Soitto 112, mikäli vierasesine ei irtoa ja jatkaa 5 painallusta kahdella sormella rintakehään, 5 iskua lapojen väliin. Ja painelupuhalluselvytys, mikäli vauva muuttuu elottomaksi)
Yhteisestä ruokailuhetkestä vielä. Meillä on menninkäisen kanssa aina yhteinen ruokailuhetki,
enkä koskaan (tai ainakin hyvin harvoin) ole joutunut syömään omaa ruokaani
kylmänä. Toteutan sulle mulle -meininkiä, jolloin me molemmat saamme ruokamme
lämpimänä. En sitten tiedä onko minulla vaan jotenkin keskimäärin helpompi vauva vai mistä puheet kylmästä ruoasta kumpuavat? Tai ettei voi syödä
samaan aikaa vauvan kanssa, jos sitä joutuu syöttämään? Vaikea sanoa, kun ei
ole kokemusta kuin tästä yhdestä ja hyvin on onnistuttu.😊
Kun me sormiruokailemme, yleensä meillä kulkee myös joku sose sormiruokailun rinnalla,
riippuu vähän siitä, meneekö sormiruokaillessa mitään mahaan saakka. Sellaisen
makustelu verkkotutin saimme lahjaksi, kun menninkäinen syntyi. Tämän avulla
olemme maistelleet lähinnä erilaisia hedelmiä. Ymmärrän kyllä, miksi tällainen
verkkotutti on suosittu, kun ei tarvitse miettiä tukehtumista. Vaikka
tosiasiahan on, että vauvat tukehtuvat vain harvoin ruokaan, vaikka
saattavatkin yskiä ja kakoa sormiruokaillessaan. Olen myös törmännyt
sormiruokailukommenttiin, jossa otettiin kantaa siihen, että sormiruokailessa antaa aina vaan
sitä, mitä toinen osaa/pystyy syömään. Tällä tavoin monipuolisuus kyllä saattaa kärsiä.
Joten summasummaarum, itse olen kummankin tyylin puolella ja
tulen sotkemaan näitä molempia tyylejä meidän arjessa. Muut tehkööt mitä
tekevät. Kaiken maailman kasvatusoppaiden ja keittokirjojen sijaan kannattaa
tutkailla omaa vauvaansa. He kiinnostuvat syömisestä eri tahtiin. Toiset ovat
nopeasti eteviä syöjiä toisten vasta opetellessa nielemään. Toiset vaativat
sileämpää ruokaa, toiset tykkäävät mykyisestä lounaasta. Toiset tykkäävät
happamasta, toiset makeasta, toiset kirpeästä. Jokainen äiti tietää parhaiten
oman vauvansa mieltymykset. Ja uusia asioita opetellessa on muistettava se,
ettei kukaan ole seppä syntyessään ja uusien makujen pitämiseen saattaa
kulua useita ja taas useita maistelukertoja. Lapsi ei ole pilalla, sai hän
sitten soseita tai sormiruokaa tai molempia. Tärkeintä on että lapsi saa monipuolista ja
terveellistä ruokaa kasvunsa tueksi. Ja tavallinen kotiruoka useimmiten on
juuri tällaista, joten ei tässä nyt miksikään viiden tähden michelinkokiksi
tarvitse ryhtyä.
Niin että kiitos ja anteeksi. Mutta somemaailmassa seikkaillessaan on hyvä muistaa, että itsensä vertailu muihin voi toisinaan olla melkoisen hyödytöntä. Vielä turhempaa on lähteä arvostelemaan ja suitsimaan toisten ihmisten tapoja toimia, sillä kasvatusasiat ovat monelle äidille melkoisen punainen vaate. Usein lopputulokseksi syntyykin vain kaikille valtavan paha mieli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti