Tissikamppailua -Tiheä imu!


Juuri kun tämä äiti oli ehtinyt tuulettaa ”toimivan” arkirytmin löytymistä, päätti neiti näpäyttää äitiä. Älä luulekaan pääseväsi näin helpolla!

Alkupäivinä vauvahan käytännössä asui tissillä, varsinkin yöt. Mikä johtikin välittömästi siihen ratkaisuun, että minä ja vauva nukuimme vierekkäin sohvalla isimiehen nauttiessa kunnollisia yöunia parvisängyssämme. Kun ruokarytmi ja ateriaväli alkoivat muovautua, siirryimme ratkaisuun, jossa isimies viettää alkuyön vauvan kanssa toisessa huoneessa minun nukkuessa toisessa ja imetyksen tapahtuessa vaihdamme rooleja ja minä otan sitten aamuvuoron. Tämä oli itseasiassa isimiehen idea. Ehkä hänkin näki ensimmäisten päivien jälkeen, että äitiä vähän väsyttää😊

Tämä ratkaisu onkin toiminut hyvin. Lapsukaisemme menee unille siinä kahdeksalta. Herätämme hänet vielä iltatissille viimeistään yhdeltätoista ja sitten hän useimmiten nukkuukin 4-6 tuntia yhteen soittoon ennen kuin herää itsestään seuraavan kerran ruokailemaan. Siitä hän nukkuu 9-10 aamulla. Ellei nyt lasketa lukuun sitä, että lapsukaisemme pitää jäätävää ähistelymeteliä mahansa kanssa osan yöstä, hän olisi täydellinen nukkuja. Noh, varmasti pääasia, että hän nukkuu. Nukutaan me muut sitten myöhemmin. Ehkä eläkkeellä, viimeistään haudassa. Ei kai, ei minulla ole varaa valittaa, sillä tiedän meidän perheen nukkuvan paljon paremmin, kuin tosi moni muu vauva-arjen kourissa kamppaileva kanssataivaltaja.

Eilinen aamu ei ollut sen erilaisempi kuin mikään aamu. Olin siirtynyt sohvalle omaan vuorooni vasta viiden jälkeen, eli huippuyö minulle ja yritin kelaboksista kantautuvasta metelistä huolimatta saada nukutuksi. Yhdeksältä luovutin ja käytin nopeasti koiran aamupissalla ja päätin aloittaa imetyspuuhat.

Imetyspolikäynnillä neitimme oikein esitteli imemistaitojaan, eikä rintakumia tarvittu koko käynnin aikana kertaakaan. Treenistä huolimatta tämä ei aivan näin ruusuisesti sujunut kotioltavissa. Mutta tänä kyseisenä aamuna kuitenkin taas sinnikkäästi päätin kokeilla. Ja yllätysyllätys, vauva tarttui rintaan ilman kumia. Tarttuipa toisenkin kerran ja vielä kolmannen kerran. Hieman jopa jo tuuletin, tässäkö tämä oli, nytkö voin heittää vesilintua näillä kumeilla. Kun imetyskertoja alkoi kertymään, aloin jo toivoa toisin. Jo kertaalleen parantuneet nännit olivat taas kipeät ja nännirasva oli pakko kaivaa esille.

NOTE TO MYSELF: Älä aloita rintakumista vieroittamista tiheän imun kautena!

Tiheän imun kaudella tarkoitetaan kautta, jolloin tuntuu, että vauva ei muuta teekään kuin asu rinnalla. Näitä kausia on yleensä mm. kolmen ja kuuden viikon iässä sekä kolmen ja kuuden kuukauden iässä. Vauva voi tällöin olla levoton ja itkuinen ja äidistä tuntua siltä, että tissimaito ei täytä vauvan tarpeita. Tämä kuitenkaan harvoin pitää paikkaansa. Vauva vain varmistelee, että maitobaari pysyy avoinna jatkossakin. Nämä kaudet kestävät usein parista päivästä viikkoon, joten parasta yrittää olla hermostumatta.

Niinpä me käytännössä asuimme koko päivän sohvannurkassa. Äidin viihdykkeenä oli kännykkä ja telkkari, vauvalla tissi. Välillä tissistä otettiin ihan nopeat huikat, välillä maratoonattiin yli tuntikin. Vahingossakaan ei vauva suostunut nukkumaan, ellei oteta laskuihin reilun tunnin vaunulenkkiä. Nopeita torkkuja saattoi ottaa äidin vatsan päällä ja tissillä, mutta auta armias jos menit siirtämään omaan sänkyyn, niin tiesit erehtyneesi.

NOTE TO MYSELF: JUO! JUO! JUO SITÄ VETTÄ!

Mieluiten ota imetysnurkkaukseen kokonainen vesipullo! Aivan sairasta miten paljon nesteitä imettäminen kuluttaa. Todellakin janottaa! Litra vettä ei ole kuin näyttää kuiville limakalvoille😊

NOTE TO MYSELF: MUISTA HYVÄ IMETYSASENTO!

Koko päivän tissiteltyäsi vauvan kanssa tiedät niskahartia alueella todella tehneesi niin. Varsinkin jos tyynyt ovat olleet vähän sinne päin ja tuki jossain aivan muualla kuin olisi pitänyt. Niinpä kun vihdoin ja viimein vauva oli tyytyväinen päivänsä saavutuksiin, oli kuumalle suihkulle, hieronnalle, venyttelylle, buranalle ja foamrollerille todellakin käyttöä. Imettäminen todella pystyy vetämään paikat niin jumiin, että päätä ihan särkee!

NOTE TO MYSELF: OLE KÄRSIVÄLLINEN! TÄMÄ ON TOIVOTTAVASTI VAIN VAIHE!

Imetyksen sitovuus on yllättänyt minut. Mutta nyt tajuan miten helpolla olenkaan päässyt, koska meidän neiti on ollut enemmän sorttiin nautiskelija kuin pikaruokailija. Hän on vetänyt helposti tunnin tissimaratoneja syödessään, mutta sen jälkeen ollutkin monta tuntia tyytyväinen. Kuka varasti aurinkoisen ja toi tilalle känkkäränkän? Neito naukkaa nopeat huikat, torkahtaa äitin massulle, yrität siirtää muualle päiväunille, herää, huutaa tissille kutsuhuudon ja aloittaa saman alusta. Täten äiti on ollut kahlittuna sohvan nurkkaan lähes vuorokaudet läpeensä, huoh, samaan aikaan kuin isimies voi jatkaa normaalia elämäänsä, sillä isimiehen syli on tätä nykyä surkea. Siltä ukolta kun puuttuvat nuo tarvittavat maitokanisterit.

Taas kaikesta imetystuskasta huolimatta on vain pakko todeta, että mikään ei ole suloisempi näky, kuin tyytyväisenä äidin vatsan päällä nukkuvan pikku ihminen. Meidän neiti myös nauttii erityisen paljon tukan tai selän silittelystä tissitellessä <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...