Joko hehkun? -Raskausajan toinen kolmannes

Olen pohtinut paljon sitä, kuinka raskaana olevien sanotaan hehkuvan. Raskaana olevat naiset alkavat kuulemma näyttämään terveemmiltä ja hehkuvammilta, kun verenvirtaus kasvaa ja ihosuonet laajenevat. Olen yrittänyt tarkkailla itseäni peilistä, mutta en ole löytänyt tätä hehkua itsestäni. Alkuraskaus toi ainakin itselleni hormonaalisia iho-ongelmia kaulan alueelle. Noh, onneksi sinne, sen sai hyvin peitettyä huivilla. Nyt toisen kolmanneksen aikaan näppylät ovat alkaneet pikkuhiljaa rauhoittumaan. Eivät toki ole hävinneet kokonaan, mutta kehtaan jo kulkea ilman kaulahuivia kesähelteellä (tosin hellettä on ollut vähän vähemmän puoleisesti). Hormonien vaikutuksesta kasvoihin on myös ilmestynyt pisamia ja muita tummempia alueita suojakerrosrasvauksesta huolimatta. En ole vielä päättänyt pidänkö niistä vai en.

Vartalokin on alkanut muistuttamaan raskaana olevan naisen vartaloa, vaikka painoa ei ole tullut juuri nimeksikään lisää. Joku aika takaperin neuvolassa mitattiin tulleen vähän reilut 2kg lähtöpainosta. Tämä on kyllä jopa hieman outoa, sillä syön mielestäni aivan sairaasti. Ruokavaliooni oli eksynyt asioita, kuten suklaa ja jäätelö, jotka eivät sinne normaalisti ole kuuluneet. Myös rasvainen ruoka maistuisi hyvältä. Olen aina pitänyt paljon ruuan valmistuksesta ja tuoreista raaka-aineista, mutta alkuraskaudessa en vain millään olisi jaksanut kokata itselleni mitään. Onneksi rasvainen ruoka saa oloni närästämään ja oksentamaan. Tämä hillitsee hyvin halut piipahtaa kerrosburgerilla. Myös useimmilla eineksillä oli saman tyylinen reaktio. Eniten harmittaa se, että alkuraskaudessa löytämäni mariannejäätelö maistuu tätä nykyä aivan kököltä. 

Kaikkein eniten nautin rintojen kasvusta. Ruumiinrakenteeni on aina ollut melko poikamainen, joten kun rintani kaksinkertaistivat kokonsa, olin vain onnellinen. Niin oli isimieskin, vaikkei tietenkään asiaa myöntänytkään. Myös vatsa on pömpähtänyt esiin. Se tosin on ollut esillä jo todella aikaisin, joskus viikon 8 jälkeen. Tiedä sitten oliko se sitä niin sanottua alkuraskauden turvotusta, vai mitä, mutta raskausmahalta se minusta näytti ja näyttää edelleen. Itse en vatsankasvuun juuri edes kiinnitä huomiota, mutta isimies asiasta aina huomauttaa tullessaan viikonloppuisin kotiin työmaaltaan. Reisiini tosin on kauhukseni etsiytynyt selluliittia, mutta Liiku läpi raskauden -kirja tiesi kertoa, että nämä ovat tulevat imetysvarastoni. Todella toivon niin, vaikken itseäni pidäkkään minään turhamaisuuden esikuvana.


Mikä parasta, eräänä aamuna havahduin siihen, että en ole oksentanut pian viikkoon. Ja totta tosiaan, yhtäkkiä tunsin olevani paljon pirteämpi kuin kuukausiin. Vihdoin jaksoin innostua entiseen tapaani uusista ja vanhoista asioista. Koomapotilas itsessäni väistyi ja vihdoinkin sain jopa jotain aikaiseksi. Yhä edelleen oksentelen silloin tällöin, varsinkin jos syön jotain väärää, joka pistää närästämään. Joskus muutoinkin. Kärsin myös ajoittaisesta huimaamisesta ja alhaisesta verenpaineesta, mutta näitä oireita voin jopa sietää, sillä ne eivät saa vätystelemään koko päiväksi peiton alle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...