Mulla ruokahalu on ollut kohdillaan koko raskauden ajan, pahoinvoinnista huolimatta. Voisin jopa väittää kärsineeni nälkää, vaikka
olen syönyt kuin hullu. Joskus nuorempana ruokailutottumukseni olivat mitä
olivat, mutta jo useamman vuoden ajan olen ollut terveellisen ruokavalion
kannattaja.
Pyrin noudattamaan ruokaympyrää (tai pyramidihan se taitaa nykyisin
olla) ja syön lähes aina viidesti päivässä. Aamiainen on tärkeä minulle. Aamu
ei ala ilman puuroa! Jos siihen saa vielä tuoreita marjoja, niin aina parempi. Myös voisilmä on ehdoton! Ja viikonloppuisin on kiva herkutella englantilaisella aamiaisella! Lounas ja
päivällinen ovat useimmiten lämpimiä ruokia tai salaattia, niin että jompikumpi
on toista kevyempi. Välipalana on hedelmää, leipää, muroja, jugurttia tai milloin
mitäkin. Samoin iltapalalla. Ja nyt raskaana tulee vielä päälle naposteltua
sitä, tätä ja tuota kaiken yllä mainitun päälle.
Jännä homma, ettei se
kuitenkaan näy vielä vaaálla. Painon nousemattomuus on ollut ongelmani aina, söin sitten
vähän tai paljon. Mitä enemmän syön, sitä enemmän käyn vessassa, joten plus miinus
nolla. Odotin aineenvaihdunan hidastumista iän lisääntyessä, mutta ainakaan toistaiseksi näin ei ole tapahtunut. Muistan kuinka eskarissa minulta kysyttiin huolestuneena, sainko kotona
ollenkaan ruokaa, kun hain lasagnea kuudetta kertaa lisää ja silti olin kirpun
kokoinen.
Painon noudemattomuudesta huolimatta raskausmasu näkyy jo. Joskus viikon 8 paikkeilla mun
työkaverit sanoi, että raskaus näkyy minusta. Viikolla 10 en saanut enää omia
housujani vyötäröltä kiinni, vaikka miten yritin. Viikolla 11 siirryin käyttämään jo äitiyshousuja. Neuvolassa mulle sanottiin, että saat ihan rauhassa
olla, syödä ja lihota, vaikka vähän enemmänkin ja sitä kyllä kovasti yritänkin.
Olen lukenut huolellisesti listan vältettävistä ja
suositeltavista raaka-aineista raskausaikana. Noudatan sitä noin suurin piirtein, mutta en orjallisesti. Olen syönyt mm. raejuustoa sekä fetajuustoa, valiota
pääsääntöisesti, jolla listeriaa ei ole tavattu noin kymmeneen vuoteen. Jos jossain on ollut fetasalaattia tarjolla, niin en ole tivannut mikä feta on
kyseessä, vaan pistänyt napaan hyvällä ruokahalulla. Olen myös syönyt medium
lihaa. Meetwurstiakin söin aluksi, ennen kuin tajusin sen kuuluvan
kieltolistalle. Olen mennyt lähinnä mieliteot edellä ja pyrkinyt olla ottamatta liikaa stressiä raaka-aineista. Saavathan ihmiset lapsia huonommissakin
olosuhteissa.
Kun ruokavalio on suht
koht monipuolinen ja pääasiassa terveellinen, niin eiköhän sillä pärjää aika pitkälle. Voihan bakteereja ja tauteja saada muualtakin kuin oman jääkaapin
ruokalajeista. Esimerkiksi kylästä tai ravintolasta, mutta en ainakaan itse
jaksa kantaa asiasta etukäteen huolta. Jos tässä alkaa kaikkea
pelkäämään, niin kohta saa höpertyä omaan kotiinsa yksinään.
Isimiehenkään pinna tuskin kestäisi sellaista pirttihirmua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti