Liitos- ym. vatsakivut


Kohdun ympärillä on siteitä ja jänteitä, jotka pitävät kohtua paikoillaan. Kun kohtu kasvaa, nämä tietysti venyvät ja tämä voi sattua. Kovin yksilöllistä kai tämäkin, mutta minulla näitä kipuja on alkanut nyt tulemaan. Tai ainakin oletan mahakipujeni olevan näitä ns. liitoskipuja. Kipu voi tuntua kuin puukoniskuna alavatsalla lähellä nivusia, kun niistää tai yskäisee kovaa, nousee nopeasti ylös tai vaihtaa äkkinäisesti asentoa. Nämä kivut menevät onneksi nopeasti ohi.

Myös sellaista jomotuskipua on aika ajoin. Nahka vain venyy, kun sikiö nauttii ja venyttelee kohdussa. Varsinkin navan seutu on toisinaan todella herkkä ja kipeä, kun vatsalihakset ovat väistyneet sivuille ja navan kohdalle on jäänyt pelkkä pehmeä, tyhjä kohta. Siihen kun pikkuinen napakasti potkaisee, niin ai että kun tuntuu siltä, että koko napa (tai se mitä siitä on jäljellä) repeää. Raskausarvilta olen toistaiseksi välttynyt. Mutta tiuha rasvaaminenkaan ei ole tehnyt ihosta yhtään sen elastisempaa tai venytyksestä nauttivampaa.

Eräs äiti kertoi saaneensa liitoskipuja maidon juonnista. En tiedä voiko se pitää paikkansa, itse en ole ikinä ollut mikään maidon ystävä. Maitoa olen juonut vain kahvissa ja sekin laktoositonta. Nyt olen yrittänyt opetella juomaan edes pari lasillista päivässä maitoa. Yllätykseksi se ei olekaan niin pahaa. Toisinaan vatsakipu johtuu myös mahavaivoista. Eräinä päivinä sitä on kuin ilmatyyny. Monet ruoka-aineet, kuten herneet, kaalit ja palkokasvit muun muassa aiheuttavat itselleni vatsanväänteitä.

Tietysti kaikenlaiset kivut aina pistävät miettimään, mitä jos jotakin on vialla. Mutta toistaiseksi ne ovat mennet nopeasti ohitse. Särkylääkkeitä en ole käyttänyt raskausaikana. Toisinaan kun napaan oikein sattuu, mietin, voiko sikiö potkaista niin, että nahka todella repeää? Mutta tuskin kai sentään😊 Ehkä voisi kokeilla jotakin tukivyötä tai navan teippaamista, jos se saisi pidettyä napakivut poissa.

2 kommenttia:

  1. Hei, löysin blogisi sattumalta kun selailin odotusaiheisia sivustoja. Millä raskausviikolla olet nyt? Oireet kuulostavat sen verran tutuilta että varmaankin jo aika pitkällä? Mukava lueskella muidenkin odottavien äitien kuulumisia tätä kautta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan näillä näppäimillä lähtee liikkeelle kolmosella alkavat viikot:)

      Poista

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...