Vauvojen hankinnan hintalappu


Puhutaanpa hetki sitten rahasta. Eihän tietenkään ole niin, että lapsen hankkimisen ihanuutta tai kamaluutta voisi millään muotoa mitata rahalla, mutta näin esikoisen odottajana voin kyllä kertoa, ettei se aivan ilmaista ole ollut. Toki olemme saaneet myös ilmaiseksi tavaroita ja vaatteita, mutta lapsen hankinta tuntuu olevan yksi markkinoiden riemuvoitto ja kuluttajan lompakon keventäjä. Myös synnyttäminen maksaa, mutta kuitenkin suhteellisen vähän (jos kaikki menee niin kuin pitää), siihen nähden mitä se voisi maksaa.
Itse rakastan yli kaiken kirpputoreja ja voisin muuttaa vaikka asumaan sinne. Äitiysvaatteita verkkokaupoista selaillessani, tulin siihen tulokseen, että kokoja oli todella rajoitetusti ja tarjonta oli melkoisen kallista. Siksi päätin, että imetysliivit olisivat suurin piirtein ainoat raskausajan  vaatteet, jotka ostaisin uutena. Pistinkin facen kirppikselle kyselyn tarpeettomista äitiysvaatteista ja yhtäkkiä niitä oli tarjolla aivan yli tarpeiden ja naurettavan halpaan hintaan. Samoin ihania ja todella hyväkuntoisia vauvojen vaatteita on kirpparit pullollaan, sillä lapset kasvavat niin nopeaa tahtia, että monet käytetyt vaatteet ovat lähes uuden veroisia. Myös tutut ovat tuoneet paljon hyväkuntoisia lastenvaatteita meille. Jotkut ihanat ystävämme ovat myös ostelleet meille lastenvaatteita, vaikka olen jyrkästi kieltänyt tämän.

Tori.fi:stä olen tehnyt monet hankinnat, kuten hoitopöydän, pinnasängyn, lipaston, ja ammeen. Taas säästyi pitkä penni ja tarjontaa oli laidasta laitaan. Myös imetystyynyn ostin sieltä. Tällä hetkellä se toimii vartalotyynynäni nukkuessa, sillä lempiasentoni, selällään nukkuminen, tuntuu kamalalta. Tällä viikolla ostin mm. kestovaippoja torista. Isimiehellä on kylläkin no no -asenne kestoilua kohtaan, mutta itse haluan ainakin kokeilla, miten osakestoilu lähtee sujumaan.
Myös vakuutuksen ottaminen maksaa. Tiedän, että kaikki eivät vakuuta jälkikasvuaan ja kyllähän kunnallisellakin puolella ainakin toistaiseksi vielä hoidon pitäisi pelata, vaikka iät kaiket kestänyt SOTE läpinä saakin välillä uskon horjumaan asiasta. Meillä kuitenkin irtaimisto, asunto, eläimet ja nyt tuleva jälkikasvu on kyllä tiukasti vakuutettu, vaikka esimerkiksi itselläni ei ole mitään vakuutuksia, enkä sellaista meinannut itselleni hankkiakaan.

Lelut, tutit ja tuttipullot ostin uutena, sillä ensimmäisen lapsen kohdalla, yritän suojella pikkuisen tulevia hampaita muiden sylkieritteiltä. Kyllähän nämäkin olisi pesussa saanut desinfioitua, mutta jotain uutta sentään meillekin. Myös turvakaukalon ostin uutena. Tutustuin valikoimaan Suomen lastentavaraliikkeissä, mutta tilasin kaukalon ja kiinnittimen Saksasta. Tässä säästi pari sataa. Myös rattaat ostin uutena, vaikkakin torista löytyy paljon käytettyjä vaunuja. Ihastuin kuitenkin bumbleriden speed juoksurattaisiin, josta löytyi kaikki itselleni tärkeät ominaisuudet, mitä vaunuilta toivoin. Näitä ei kuitenkaan käytettynä tällä hetkellä löytynyt. Btw, hankintoja tehdessä kannattaa tsekkailla nettikauppojen aletarjontaa. Itse olen tehnyt huippulöytöjä myös näin. Muun muassa lämpöpussin ostin aivan naurettavan halvalla hinnalla alennuksesta.

Kaikkein kalleimmat hankinnat koko aikana oli ehdottomasti auton vaihto ja itsellemme teettämä parvisänky, sillä emme halunneet luopua olohuoneesta. Nyt ainakin alkuun asumme ahtaammin ja mietimme muuttamista sitten myöhemmin. Parvi on laadukasta puusepän työtä ja uskon sen säilyvän hyväkuntoisena vanhemmilta lapsille. Tuli se sentään halvemmaksi kuin uuden asunnon ostaminen.
Hankintoja tehdessä on myös hyvä muistaa, että aivan kaikkea, mitä markkinoilla on tarjolla, ei ole tarvetta hankkia. Eikä kaikkea tarvitse olla vielä valmiina, ennen kuin  vauva syntyy. Monet asiat voi hankkia sitä mukaan, kun ne ehkä käyvät tarpeelliseksi, jos käyvät koskaan tarpeelliseksi. Usein on myös hyvä muistaa, että vähemmän voi hyvin olla myös enemmän. Lapsi ei tarvitse esimerkiksi läjäpäin uusia leluja, yhdessäolo on paljon tätä merkittävämpää. Summasummaarum, lompakko on kyllä keventynyt esikoisen odotuksen myötä, se nyt on joka tapauksessa aivan varma, yritinpä olla ostamatta turhuuksia tai en:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...