Tänään on pitkästä aikaa ollut aurinkoinen syyspäivä. On
ollut vaihteeksi mukavampaa tarpoa syksyisessä luonnossa auringon pilkottaessa
pilvien reunan takaa, kuin tuivertavassa tuulessa ja kaatosateessa. Lenkkeilen
säällä kuin säällä, koska koira, vaikka toisinaan lenkkeilyn sijaan olisi
mukavampaa valita sohva.
Syksyssä on muutakin mukavaa, nimittäin monet vihannekset
ovat satokaudellansa. Nyt kannattaa suosia tuoretta vihannesta ja kasviksia.
Pikku vinkki kolmonen. Jos tuntuu että isot määrät vanhenevat, voi kasviksia
hyvin pilkkoa pakastepusseihin ja pistää pakasteeseen säilymään. Sieltä on
sitten näppärä vain ottaa tarvittaessa valmiiksi paloitellut kasvikset.
Näin vähentää myös ruokahävikkiä. Lähes yhtä helppoa, kuin kaupan valmiit
pakasteet, eikö, mutta vähemmän lisäaineita😊 (Ruokahävikkiä kertyy Suomessa vuositasolla 120-160 miljoonaa kiloa, mikä tarkoittaisi n. 23 kg per henkilö per vuosi. Luonnonvarakeskus arvioi, että pelkästään vuosittainen kotitalous ruokahävikki verottaisi keskimääräisesti 125euroa vuodessa jokaisen meidän lompakkoa)
Monena vuonna olen viettänyt lihatonta lokakuuta, mutta näin
raskaana ollessa olen jättänyt pitkät kasvisruokajaksot välistä. Eipä sillä,
kyllä raskaudesta siis selviää aivan vallan mainiosti myös pelkällä
kasvisruoalla. Itse en vain jaksanut nähdä sitä vaivaa, että olisin
selvitellyt, miten saan rakennettua tarpeeksi monipuolisen ruokavalion
kasvisruoalla.
Teen silti paljon kasvispainotteista ruokaa ihan arkiruokana.
Raskausaikana on tärkeää syödä monipuolisesti ja terveellisesti paitsi kasvavan
sikiön myös oman voinnin takia. Muun muassa alhainen hemoglobiini ja
rauta-arvot pistävät helposti väsyttämään. Näin siis olen kuullut. Itselläni
kaikki arvot ovat olleet hyviä koko raskauden ajan.
Nyt kurpitsat ovat satokaudellansa ja niistä saa mm. ihania
keittoja aikaiseksi. Ps. ei kannata alkaa touhuamaan tätä nälkäisenä, koska
kurpitsan lihan kovertaminen on aina oma, aikavievä operaationsa. Tässä yksi
resepti:
1 kurpitsa
2 porkkanaa
1 iso peruna
½ purjoa
2 valkosipulinkynttä
1L vettä
1rkl sokeria
1 kasvisliemikuutio
½ tl suolaa
1tl pippuria
2rkl makeaa, mietoa chilikastiketta tai tuore chili
1 appelsiinin mehut
2dl ruokakermaa
Itse vielä raastoin joukkoon yhden juustokäntyn, josta ei
saa enää leikattua siivuja ja parvekkeelta muutaman basilikan lehden.
1.
Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmasto
ja kuutio malto
2.
Lisää kiehuvaan veteen kasvisliemi sekä
kuutioitu kurpitsa, porkkananpalat, purjo, valkosipuli sekä peruna. Anna kiehua
hiljalleen kypsäksi.
3.
Soseuta keitto. Lisää ruokakerma, mausteet ja
appelsiinimehu. Kuumenna kiehuvaksi.
Ja eikun nauttimaan. Tarjoilussa voi pinnalle heittää pari
lusikallista esim. raejuustoa tai vaikkapa siemeniä ja kylkeen jälkiuunipalaa
tai patonkia voilla ja juustolla. NAM!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti