Mitä tänään syötäisiin? -Asiaa ravinnosta


Tänään on pitkästä aikaa ollut aurinkoinen syyspäivä. On ollut vaihteeksi mukavampaa tarpoa syksyisessä luonnossa auringon pilkottaessa pilvien reunan takaa, kuin tuivertavassa tuulessa ja kaatosateessa. Lenkkeilen säällä kuin säällä, koska koira, vaikka toisinaan lenkkeilyn sijaan olisi mukavampaa valita sohva.

Syksyssä on muutakin mukavaa, nimittäin monet vihannekset ovat satokaudellansa. Nyt kannattaa suosia tuoretta vihannesta ja kasviksia. Pikku vinkki kolmonen. Jos tuntuu että isot määrät vanhenevat, voi kasviksia hyvin pilkkoa pakastepusseihin ja pistää pakasteeseen säilymään. Sieltä on sitten näppärä vain ottaa tarvittaessa valmiiksi paloitellut kasvikset. Näin vähentää myös ruokahävikkiä. Lähes yhtä helppoa, kuin kaupan valmiit pakasteet, eikö, mutta vähemmän lisäaineita😊 (Ruokahävikkiä kertyy Suomessa vuositasolla 120-160 miljoonaa kiloa, mikä tarkoittaisi n. 23 kg per henkilö per vuosi. Luonnonvarakeskus arvioi, että pelkästään vuosittainen kotitalous ruokahävikki verottaisi keskimääräisesti 125euroa vuodessa jokaisen meidän lompakkoa)

Monena vuonna olen viettänyt lihatonta lokakuuta, mutta näin raskaana ollessa olen jättänyt pitkät kasvisruokajaksot välistä. Eipä sillä, kyllä raskaudesta siis selviää aivan vallan mainiosti myös pelkällä kasvisruoalla. Itse en vain jaksanut nähdä sitä vaivaa, että olisin selvitellyt, miten saan rakennettua tarpeeksi monipuolisen ruokavalion kasvisruoalla.

Teen silti paljon kasvispainotteista ruokaa ihan arkiruokana. Raskausaikana on tärkeää syödä monipuolisesti ja terveellisesti paitsi kasvavan sikiön myös oman voinnin takia. Muun muassa alhainen hemoglobiini ja rauta-arvot pistävät helposti väsyttämään. Näin siis olen kuullut. Itselläni kaikki arvot ovat olleet hyviä koko raskauden ajan.

Nyt kurpitsat ovat satokaudellansa ja niistä saa mm. ihania keittoja aikaiseksi. Ps. ei kannata alkaa touhuamaan tätä nälkäisenä, koska kurpitsan lihan kovertaminen on aina oma, aikavievä operaationsa. Tässä yksi resepti:

1 kurpitsa

2 porkkanaa

1 iso peruna

½ purjoa

2 valkosipulinkynttä

1L vettä

1rkl sokeria

1 kasvisliemikuutio

½ tl suolaa

1tl pippuria

2rkl makeaa, mietoa chilikastiketta tai tuore chili

1 appelsiinin mehut

2dl ruokakermaa

Itse vielä raastoin joukkoon yhden juustokäntyn, josta ei saa enää leikattua siivuja ja parvekkeelta muutaman basilikan lehden.

1.       Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmasto ja kuutio malto

2.       Lisää kiehuvaan veteen kasvisliemi sekä kuutioitu kurpitsa, porkkananpalat, purjo, valkosipuli sekä peruna. Anna kiehua hiljalleen kypsäksi.

3.       Soseuta keitto. Lisää ruokakerma, mausteet ja appelsiinimehu. Kuumenna kiehuvaksi.

Ja eikun nauttimaan. Tarjoilussa voi pinnalle heittää pari lusikallista esim. raejuustoa tai vaikkapa siemeniä ja kylkeen jälkiuunipalaa tai patonkia voilla ja juustolla. NAM!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...