Saako raskausaikana pelätä?

Tänään löysin itseni surffailemasta kohtukuolemaa käsitteleviltä sivustoilta. Traagisia tarinoita ja lämmin osanottoni jokaiselle, joka tämän kamalan kokemuksen on kokenut.

En voi väittää ettenkö nauttisi raskausajastani. Olen tehnyt hankintoja ajatellen tulevaa lasta, puhun hänestä, olen ylpeä vatsastani ja ajattelen lämmöllä tulevaa vauvaamme. Toisinaan kuitenkin menetyksen pelko valtaa mieleni.

Muistan alkuraskauden ultran, johon menimme varmana siitä, ettei kyydissäni taaskaan olisi ketään. Helpotus oli valtava, kun pieni alkio tärisi ruudulla ja sydänäänet saatiin kuuluville.

Nt-ultraan mennessä olin ehtinyt lukea lähemmäs kaiken keskenmenoista ja keskenmenokokemuksista, jotka netistä vain löysin. Näistä suurimman osan olinkin lukenut jo tuulimunaraskauden jälkeen, kun etsin vertaiskokemuksia. 

Rakenneultraa ennen luin kaiken myöhäisistä keskenmenoista ja kromosomipoikkeavuuksista. Ja nyt kun raskautta on takana yli 22 viikkoa, luin kaiken mahdollisen kohtukuolemasta.

En varsinaisesti sano lukeneeni näitä, koska pelkään jatkuvasti vauvamme kuolemaa, vaikka tietysti pelkään sitä. Luin ne siitä syystä, että olisin varautuneempi jos näin kävisi. Tuskin sellaisiin asioihin voi todella etukäteen varautua, mutta tällä kertaa olen ainakin etukäteen jo sisäistänyt sen tosiasian, että jokin voi todellisuudessa mennä vikaan. Toimisinko näin, jos ensimmäinen raskaus olisi sujunut, niin kuin piti? Ehkä en. Mutta nyt ainakin tiedän, mistä lähtisin hakemaan apua kokemuksen käsittelyyn, mikäli sellainen tilanne tulisi vastaan.


Palatakseni otsikon kysymykseen, vastaukseni on kyllä. Minä pelkään raskausaikanani lapseni kuolemaa ja sitä, että oma kehoni pettää minut, joku toinen pelkää jotain muuta. Terve varovaisuus, pelko ja ajatukset menetyksestä ovat varmasti täysin luonnollista. Jos pelosta kuitenkin tulee ylitsevuotavaa, vallitsevaa tai pakkomielteistä tai se saa odottavan äidin mielialan masentumaan, kannattaa asia ottaa neuvolassa puheeksi. Terveydenhuollon henkilökunta on täällä meitä varten, joten olkaamme rohkeita ja hakekaamme heiltä apua, mikäli koemme sitä tarvitsevamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...