Odottamisen tuska vai ihanuus?


Yhtäkkiä sitä ollaankin sitten aivan loppusuoralla. Enää hujaus laskettuun aikaan ja vaikka mentäisiin yli lasketun ajan, niin ihan viimeistään kuukauden sisään en enää ole raskaana. Raskausaika on mielestäni kulunut todella nopeasti!! Välillä iskee paniikki, ei vielä! Mutta toisaalta odotan jo todella kovasti tulevaa vauvavuotta😊 Mihin kaikki aika katosi? Kuin varkain, raskausviikko vaihtui seuraavaan ja lopulta olet jo melkein täällä.

Oikeastaan olen tehnyt raskaustaivalta enemmän ja vähemmän viimeiset puolitoista vuotta. Ensimmäisen positiivisen raskaustestin tein vuosi sitten lokakuussa. Silloin kuvittelin olevani 12 viikkoa raskaana, ennen kuin niskapoimu-ultrassa todettiin raskaus tuulimunaksi viime vuoden joulukuun alulla. Kävimme läpi kivuliaan, mutta myös opettavaisen ja antoisan toipumisjakson, ja tämä tyyppi tarttui matkaan maaliskuun lopulla.

Molemmat raskaudet ovat koetelleet minua, mutta lähinnä henkisesti. Ensimmäinen raskaus herätti paniikin, olemmeko valmiita vanhemmiksi, vaikka olimmekin olleet ilman ehkäisyä siihen mennessä jo puolitoista vuotta. Ajattelin kauhulla kaikkea tulevaa! Sitä, mitä tapahtuu omalle ajalle, saati yhteiselle ajalle, onko isimies valmis, olenko minä valmis, millaisia kasvattajia olemme, millaiset puitteet voimme tarjota, ynnä muuta ynnä muuta. Paniikkilista oli loputon. Meidän koti oli väärä, työt vääriä, autot vääriä ja kaikki jotenkin enemmän tai vähemmän väärin.

Ajatuksissa kuulsi sellainen saduista saatu ydinperheen malli (ehkä siksi, koska minulla ei koskaan ole ollut sellaista) ja loppujen lopuksi olimmekin mielestäni aika kaukana tästä (vaikkemme kai loppujen lopuksi olekaan). Kuitenkin kun menetimme vauvamme, tai ajatuksen vauvastamme, se oli kova paikka meille molemmille ja herätti itsenikin tajuamaan, että kyllä me olisimme sittenkin olleet jo aivan valmiita vanhemmuuteen. Ei meidän tarvitse olla täydellisiä tai tismalleen samanlaisia, me olimme parhaita juuri sellaisena kuin olemme ja tuomme näin perheeseemme erilaisia asioita ja täydennämme toinen toistamme.

Tässä toisessa raskaudessa en siis olekaan murehtinut juurikaan, miten me itsekkäät ihmiset tulemme kasvatusvastuusta selviytymään. Uskon meidän selviytyvän vallan mainiosti. Tätä raskautta puolestaan on varjostanut menetyksen, epäonnistumisen, keskenmenon ja kuoleman pelko. Siinä mielessä raskausaika on tuntunut tuhottoman pitkältä ajalta odottaa milloin oma vartalo taas pettääkin minut. Olemme kuitenkin selviytyneet jo näin pitkälle. Nyt on enää viime metrit käsillä ja sitten loppuhuipennus. Viimeiset mahdolliset sudenkuopat ylitettäväksi, sitten olet täällä.

Toisaalta olen kyllä nauttinut raskaana olosta. Se ei ole rajoittanut kipujen ja kremppojen puolesta elämääni juuri lainkaan. Hyvin myöhäisille viikoille asti jaksoin touhuilla lähes entiseen malliin. Olen pystynyt harrastamaan liikuntaa ja saanut ja eritoten jaksanut tehdä asioita, jotka ovat tuoneet itselleni hyvää mieltä ja iloa. En ole kokenut raskauden rajoittaneen itseltäni mitään ja kasvava vatsakin on ollut enimmäkseen ihana. Olen nauttinut liikkeistä, etenkin hikka on mielestäni valtavan suloinen asia. Vauvan kantaminen sisälläni on luonut minulle tiiviin siteen häneen ja isimieskin on ollut odotuksessa mukana hellyyttävällä innolla.  

Nyt tietenkin loppu viikoilla olo on käynyt valtavaksi ja sikiön liikkeet tuntuvat lähinnä kivuliailta. Nyt ihan lopulla tuntuu aika tuskaisen pitkältä, sillä lähes kaikenlainen tekeminen alkaa aiheuttaa supisteluja, mutta synnytystä ei kuulu, ei näy. Kyllä ihmiskeho on rakennettu niin viisaaksi, että lasketun ajan lähestyessä olen jo aivan valmis pusertamaan tulevan ihmisenalun maailmaan.
Toisaalta on silti todettava, että taitaa minulle jäädä raskausaikaa ikäväkin. Toivottavasti saan sen vielä joskus toistamiseen kokea. Silloin tosin raskausaika saattaakin olla jotain ihan muuta mitä tämä raskaus on ollut. Onneksi tästä raskaudesta jäi todella positiiviset fiilikset. Toivon kaiken menevän loppuun saakka hyvin. Kotikin saatiin kuin saatiinkin kuntoon ennen vauvan syntymää, vaikka jossain kohtaa asiaa uskalsin epäilläkin😊 Nyt ei puutu enää kuin vauva, TULE JO!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...