Kantoliinat ja kestovaipat


Kantoliina on ikiaikainen keksintö ja tätä harrastetaan laajalti monissa maissa, kuten Afrikassa ja Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Itsekin innostuin ostamaan trikoisen kantoliinan tarjouksesta. Meillä on kyllä vaunutkin, mutta kantoliinan käyttö kiinnostaa kovasti. Lisäksi vauvan kasvettua tulemme hankkimaan kantorepun, jolla pääsemme kesällä luontoon vaeltamaan.

Miksi kantaminen sitten kiinnostaa? Noh, ainakin siksi, että aina jonnekin mentäessä ei tarvitse pakata vaunuja mukaan. On myös paikkoja, jossa vaunut ovat epäkäytännöllisiä. Lisäksi kantoliinan uskotaan rauhoittavan vauvaa, vahvistavan vauvan ja vanhemman sidettä ja vapauttaa kantajan liikkumaan vapaammin.

Kantoliinoja on hurjasti erilaisia, osa soveltuu jo aivan vastasyntyneiden käyttöön. Kannattaa melkein mennä liikkeeseen tutkimaan vaihtoehtoja, parhaassa tapauksessa saa kantoliinan vuokrattua koekäyttöön. Tällöin ei tarvitse ostaa sikaa säkissä, jos kantaminen ei jostain syystä olekaan yhtään oma juttu tai ei sovi vauvalle. Liikkeistä saa myös opetusta näiden käyttöön.

Kestovaipat ovat toinen asia, joka meidän perheeseen on tulossa koekäyttöön, vaikka isimies onkin koko ajatusta vastaan. Hän ei vain vielä ymmärrä, että kakka on aivan yhtä inhottava asia, oli se sitten tavallisessa kertakäyttövaipassa tai kestovaipassa. Lisäksi kertakäyttövaippoja on jatkuvasti kiikutettava ulos roskikseen ja ne pahimmassa tapauksessa haisevat paljon enemmän kuin kestovaipat.

Osakestoilu tukee omaa ekologisuus periaatettani. En väitä käyttäväni kestovaippoja aina. Uskon käyttäväni kertakäyttövaippoja mm. reissunpäällä ja ehkäpä myös öisin. Miksi kestovaippailu sitten on minulle tärkeää? Koska lapsiperheiden suurin yksittäinen jätelaji on kertakäyttövaipat. Jos ajattelee vaikkapa näin. Yksikin kestovaippa päivässä vähentää vuotuista vaippajätekuormaani 365 vaippaa, kaksi jo 730 vaippaa, kolme 1095 vaippaa. Siinä on valtava määrä vaippoja. Lisäksi kertakäyttövaipat ovat lähinnä selluloosakuitua ja erilaisia muoviyhdisteitä. Ei kuulosta liian terveelliseltä.

Lisäksi tämä on myös kustannuskysymys. Esimerkiksi vuoden kertakäyttövaipat maksavat helposti paljon rahaa. Rahankulua ei ehkä huomaa samalla tavalla, kun sitä kuluu pikkuhiljaa, kun taas kestovaippa voi maksaa kerralla paljon, mutta tulee paljon edullisemmaksi pitkässä juoksussa. Lisäksi esimerkiksi torista saa ostettua ja myytyä käytettyjä kestovaippoja. Kestovaipat ovatkin parhaimmillaan itseasiassa käytettyinä, sillä täysin uusia kestovaippoja on pestä muutamia kertoja, että imuteho alkaa vaikuttaa.

Kestovaippoja on vaikka minkälaisia. Niihin kannattaa hetki perehtyä ennen käyttöä. Itse lainasin mm. kirjan kantoliina ja kestovaippa. Lisäksi netistä löytää kattavasti tietoa. Tietenkin tässä kohtaa, kun vauvaa ei vielä ole, on helppoa suunnitella mitä kaikkea sitä sitten joskus tulee tekemään ja käyttämään. Käytäntö kuitenkin osoittaa sitten, miten hyvin suunnitelmat tulevat pitämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...