Raskauden viimeinen kolmannes -Vielä muutama viikko h-hetkeen?


Katselin raskausvatsastani otettuja kuvia yrittäen päättää, mitkä kolme kuvaa teettäisin. Törmäsin noin rakenneultran jälkeen otettuun kuvaan, jossa kumpu jo erottuu selvästi, mutta voi, on niin ihanan pieni vielä😊 Muistan silloin jo tuskailleeni mitä voin enää laittaa päälleni, kun en mahdu enää mihinkään ja voi kuinka vatsani onkaan niin iso jo. Olisinpa vain tiennyt miten isoksi se voikaan kasvaa!

Toiset ovat sanoneen vatsansa pienentyneen vauvan laskeuduttua lähtökuoppiinsa. Näin ei käynyt ainakaan omalla kohdallani. Päinvastoin. Mitä alemmas sikiö päineen laskeutui, sitä suuremmaksi vatsa kävi. Pikkuinen päätti, ettei tarvitse isoa ja pitkää yksiötä,  lattia riittää. Ihmettelen miten hän voikaan viihtyä tuollaisessa kippurassa keskellä vatsaa. Yläosasto humisee tyhjyyttään. Napaankin on taas alkanut toisinaan sattumaan, kun nahka keskivartalolla sen kun venyy. Raskausarvilta silti tähän mennessä vältytty vatsan osalta. Tisseissä on muutama pirulainen, kun en niitä alusta asti tajunnut rasvailla (nekin pirut ovat varmaan kolminkertaistaneet kokonsa). Tosin rasvauksestakin ollaan montaa mieltä, toiset ovat sanoneet, ettei rasvailu lopulta vaikuta raskausarpien syntyyn, sillä rasva vaikuttaa vain pintakerroksessa (?) ja raskausarvet muodostuvat syvemmällä. Tiedä häntä, mutta en ainakaan itse jätä tämän takia itseäni rasvaamatta.

Turvotus on nyt tullut kuvioihin. XS-kokoiset vaatteet ovat vaihtuneet helposti vähintään m:n vaatteisiin. Sormukset on otettu pois ja jalat ovat iltaisin kuin tukit. Lähtöpainoon on tullut piirun vajaa 20kg, vaikka liikun yhä edelleen. Selluliittia on ilmestynyt. Ohje neuvolasta oli juo, juo ja JUO. Mutta mähän juon, vettä kuluu litroittain.

Sikiön laskeuduttua närästys on helpottanut, vaikka toisinaan silti tulee ruokailun jälkeen ”happamia röyhyjä” takaisin suuhun. Pelkäsin mitä tämä ja alkuraskauden oksentaminen on tehnyt hampailleni. Mutta käydessäni suuhygienistillä ja tarkastuksessa, ei eroa vuoden takaiseen ollut, onneksi. Ei siis ole lankaan tyhmää harjata hampaitaan kahdesti päivässä ja käyttää sähköhammasharjaa. Vielä kun saisi rutiineihin tuon hammaslangan käytön.

Vauvan laskeutuminen aiheuttaa paineen tunteen alakertaan. Välillä sikiön liikkuessa tuntuu siltä, että se voisi pudota sieltä hetkenä minä hyvänsä. Näin ei kuitenkaan tietenkään voi käydä. Tuntuu kyllä epämiellyttävältä. Pää painaa rakkoa entisestään ja pissalla pitää käydä aivan jatkuvasti. Myöskään hyvää asentoa ei tunnu aina löytyvän. Jumppapallo on erinomainen!

Väsymys. Tätä on alkanut tulemaan. En tajua, miksi keho harjoittelee yöllä valvomista, varsinkin kun saisi nukkua. Kuitenkin vessareissujen jälkeen saatan viettää hereillä helposti parikin tuntia, koska ei vain kerta kaikkiaan väsytä silloin kun pitäisi. Isimies pohdiskeli yksi päivä, että kun hän jää lomalle, hän nukkuu kaikki univelkansa pois. Entä minä? Milloin minä nukun pois univelkani? Ehkä kun lapset on tehty.

Olen kuitenkin selvinnyt niin vähäisillä oireilla, kivuilla ja kolotuksilla, etten koe, että olisin oikeutettu valittamaan juuri mistään. Tiedän monia, joiden raskaus on ollut yhtä oireesta toiseen etenemistä. Oma seesteinen ja onnellinen keskiraskaus alkoi toisen kolmanneksen alusta ja on kestänyt aivan viime metreille saakka. Olemisen helppous on aivan yllättänyt itsenikin. Ja on jopa petollista, sillä voin vain sanoa, että olen pystynyt (pelkoa lukuun ottamatta) nauttimaan raskausajastani ja sitä tulee ikävä.

Nyt välillä mahaan tulee sellaista menkkamaista juilintaa. En silti odota, että tämä käynnistäisi synnytystä vielä hetkeen. Tuo se kuitenkin ajatusta lähemmäs ja lähemmäs. Niin lähelle, että pistin jo lakanan alle varmuuden vuoksi vauvalta lainaamani sänkysuojan, mikäli lapsivedet sattuisivat menemään sänkyyn. En halua, että uudet patjamme ovat heti pilalla. Ja totta tosiaan, nythän ollaan jo sellaisilla viikoilla, että enää ei oikeastaan hirveästi haittaa, vaikka vauva ponnahtaisikin maailmaan. Aamukampa on aseteltu käyttöönottoa varten ja odottaminen on tiiviimmillään😊 Hetki vielä, olkaa hyvät, sitten toivottavasti kaikki odottaminen palkitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...