Synnytystoivelistani


Sain vihdoinkin näpyteltyä oman synnytystoivelistani Ipana- verkkopalveluun. Lisäksi tulostin vielä listan neuvolakortin väliin varmuuden vuoksi. Isäni sattui soittamaan sopivasti listaa luodessani. Hän ihmetteli, mitä varten sellainen tehdään, enkö vaan mene huutamaan ja kiroilemaan sairaalaan. Tämä on nimenomaan se kauhuskenaario, jonka haluan välttää😊 Toki synnyttämisestä myös tiedetään enemmän nykyään kuin kolmekymmentä vuotta takaperin ja synnyttämisestä on tullut enemmän äiti ja vauva lähtöistä toimintaa.

Miksi sitten tein synnytystoivelistan? Ennen kuvittelin synnytyksen olevan vain rutiinitoimenpide, enemmän juuri ajatuksella, että minä olen potilas ja synnytys on toimenpide. Tutustuttuani paremmin synnytykseen ja sen kulkuun tajusin kuitenkin, että synnytys voi olla paljon muutakin ja voin yrittää myös itse vaikuttaa siihen, minkälainen synnytyksestäni tulee, mikäli kaikki sujuu ”normaalisti”.

Bebesinfo.fi löytyy valmiina tulostettava versio synnytystoivelistasta, mutta tämä lista ei jotenkin istunut omaan tarkoitukseeni. Lisäksi netistä löytyy kyllä ihmisten julkaisemia synnytystoivelistoja, mikäli niihin haluaa tutustua. Tässä on oma listani:

·         Toivoisin synnytyksen käynnistyvän luonnollisesti. Ymmärrän kuitenkin, että aina se ei onnistu. Olisin kuitenkin halukas kokeilemaan muita käynnistystä edistäviä vaihtoehtoja (kuten akupunktio, vyöhyketerapia tai ballongi) ennen kalvojen puhkaisua ja oksitosiinitippaa.

·         Toivon, että minulle ja miehelleni kerrotaan mahdollisimman ymmärrettävästi erilaisista toimenpiteistä ja perustellaan niiden käyttö. Haluaisin tietää missä mennään, mitä tehdään, miksi ja mitä vaihtoehtoja on. Tämä luo itselleni turvallisuutta.

·         Toivon peräruisketta ennen synnytystä, mikäli tarvetta.

·         Toiveena olisi alatiesynnytys, mutta haluaisin viipyilemättä sektioon, mikäli tilanne alkaa yhtään vaikuttamaan sellaiselta.

·         Toivon rentoa ilmapiiriä, synnytysrauhaa ja mieluummin hieman hämärämpää valaistusta.

·         Kokeilisin mielelläni ammetta ja synnytysjakkaraa, mikäli ovat vapaana. Todennäköisesti oma tens -laite mukana.

·         Toivoisin kannustusta erilaisiin (lääkkeettömiin) kivunlievitys keinoihin. Toiveena olisi yrittää mahdollisimman luonnonmukaista synnytystä, mutta olen avoin myös lääkkeelliselle kivunlievitykselle, mikäli siihen tulee tarve. Ilokaasua haluaisin todennäköisesti joka tapauksessa kokeilla.

·         Toiveena olisi, että tuetaan aktiiviseen synnytykseen, mikäli vointini sen sallii. Toivoisin myös kannustusta erilaisten ponnistusasentojen kokeiluun. Lisäksi toivon kannustusta äänenkäyttöön sekä muistutusta rentouttamiseen.

·         Toivon, että välilihani säästyisi episiotomialta!

·         Isän toiveena leikata napanuora, mikäli tilanne sen sallii, eikä isä ole pyörtynyt ennen sitä.

·         Toivon imetykseen tukea ja kannustusta.

·         Ymmärrän, ettei synnytystä voi etukäteen käsikirjoittaa. En oleta, että kaikki toiveet automaattisesti toteutuvat, mutta toivon, että toiveisiini suhtaudutaan kunnioittavasti. Minun ja etenkin vauvan terveys ehdottomasti ennen kaikkea!

1 kommentti:

  1. Hyvä lista, monta samanlaista toivetta on itselläni hautunut pään sisällä, vielä kun saisi sen listan aikaiseksi! :)

    VastaaPoista

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...