Millainen on hyvä koti lapselle?


Tässä odotusaikana varmasti monikin kipuilee sen asian kanssa, kuinka voi tarjota parhaan mahdollisen elämän omalle lapselleen.

Siihen ei loppujen lopuksi mielestäni tarvita kovinkaan paljoa. Oikeastaan asia on kovin yksinkertainen. Lapsi tarvitsee rakastavan ja hänen tarpeensa huomioivan, turvallisen kodin ja huoltajan. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö vauva tarvitsisi joitain tiettyjä välineitä ja mm. vaatteita, mutta näiden asioiden vaikkapa hinta tai määrä, ei välttämättä ratkaise sitä, kuka on paras vanhempi lapselleen. Myös riittävä ravinnonsaanti on totta kai aivan ensiarvoisen tärkeää. Ja muutoinkin perushoidosta on huolehdittava.

Perushoito ei kuitenkaan yksinään riitä, on tarjottava myös läsnäoloa. Mutta rakastava ja tarpeet huomioonottava ympäristö ei myöskään tarkoita rajatonta rakkautta. Rakkaus ei myöskään tarkoita sitä, etteikö joskus saisi suututtaa tai etteikö oma lapsi saisi tuntua maailman vaikeimmalta tyypiltä.

Parasta alkua ei määrittele maallinen mammona tai kuinka hieno koti tai auto on. Tai onko vaikkapa autoa ollenkaan. Katto pään päällä nyt on aika oleellinen asia, mutta se voi olla iso tai pieni, kunhan on toimiva. Sinulla voi olla paljon rahaa tai vähän rahaa, mutta olet silti mahdollisesti yhtä hyvä vanhempi. Yleisesti ottaen itseensä ja elämäänsä tyytyväisen ihmisen on helpompi jakaa hyvää eteenpäin.

Parhaan mahdollisen alun tarjoaa mielestäni se, että yrittää rakentaa toimivan kiintymys- ja vuorovaikutussuhteen oman vauvansa kanssa. Joten parhaan mahdollisen vanhemmuuden saavuttamiseen ulkoiset tekijät liittyvätkin kovin vähän.

Hyvään tai huonoon vanhemmuuteen ei automaattisesti vaikuta ikä, ulkonäkö, taustat, status, uskonto, kulttuuri tai etnisyys. Uskon että jokainen pystyy olemaan hyvä vanhempi omalla tavallaan. Toisilla se tulee luonnollisemmin kuin toisilla, mutta jokainen voi vähintäänkin oppia. Ja sitähän se hyvä vanhemmuus myöskin on, oppimista. Ei kaikkea voi, eikä kuulukaan tietää tai osata etukäteen.
Kliseistä ehkä, mutta ei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa olla hyvä vanhempi, vaan tapoja on monia. Vinkkejä toki satelee ovista ja ikkunoista. Välillä informaatiotulva vaan humisee päässä, mutta on muistettava, että maalaisjärki kaikessa ja se mikä jollain yhdellä toimii, ei välttämättä toimi toisella. Vinkkien kuuntelussa on sekin hyvä puoli, että sieltä voi poimia ne parhaimmat ja omaan perheeseen sopivammat käytänteet käyttöön ja jättää muut omaan arvoonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Häähumua korona-arjen keskellä?

Pakko myöntää, että pariin viime kuukauteen häärintamalla ei ole tapahtunut juuri mitään. Onneksi kaiken ei tarvitse olla lukkoon lyötyä ...